Президентът на Чехия Милош Земан обяви, че би предпочел за

...
Президентът на Чехия Милош Земан обяви, че би предпочел за
Коментари Харесай

Чешкият президент Земан обяви, че ще подкрепи бившия премиер Бабиш за свой наследник на поста

Президентът на Чехия Милош Земан разгласи, че би предпочел за собствен правоприемник на президентския пост някогашния министър председател Андрей Бабиш макар неговите проблеми с правораздаването, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Земан сподели, че ще гласоподава за Бабиш на изборите през януари в изявление пред в. " Право ", оповестено през днешния ден. По думите на Земан 68-годишният Бабиш е единственият претендент с политически опит и политиката е поминък като всеки различен. " Не бихте желали да бъдете оперирани от хирург, който не е учил медицина ", съобщи чешкият президент.

Милиардерът предприемач Бабиш беше министър председател на Чехия от 2017 година до 2021 година. В момента против него се води дело по обвинявания в подкрепяне и съучастничество в измами, свързани със дотации от Европейски Съюз. Първият тур на президентските избори ще бъде създаден на 13 и 14 януари. Съгласно конституцията на страната 78-годишният Земан няма право да се кандидатира още веднъж, защото е изкарал два мандата на поста.

По информация от извършено неотдавна социологическо изследване по поръчка на Си Ен Ен " Прима нюз " Бабиш би спечелил 30,1% от гласовете на първия тур. На второ място би се наредила професорката по стопанска система Дануше Нерудова с 26,5%. На трето място остава някогашният военачалник Петър Павел с 23%. Социологическото изследване е било извършено от 29 ноември до 9 декември с присъединяване на 2605 респонденти.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР