Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва каза днес,

...
Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва каза днес,
Коментари Харесай

Бразилският президент за смъртта на Навални: Трябва да се разследва

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва сподели през днешния ден, че гибелта на известния кремълски критик Алексей Навални би трябвало да бъде разследвана, преди да се стига до обвинявания, предаде  Ройтерс.

 

Изявлението му е в контраст с острите рецензии на водачи от Запада към Русия по отношение на гибелта на Навални в арктическа наказателна колония, за която бе обявено в петък. Американският президент Джо Байдън сподели, че съветският президент Владимир Путин и " неговите главорези " са виновни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли сходни обвинявания като неприемливи.

 

По време на конференция след срещата на Африканския съюз в Адис Абеба, Етиопия, Лула съобщи, че сега въздържането от заемане на позиция за гибелта на Навални е въпрос на " здрав разсъдък ".

 

" Един жител е умрял в пандиза, не знам дали е бил болен и дали е имал някакви проблеми ", съобщи Лула. " Да се насочат обвинявания е банално. Надявам се правосъдните лекари да обяснят повода за гибелта, това е всичко ".

 

Коментарите на Лула демонстрират, че страните отвън Запада не се причисляват към напъните за уединяване на Путин поради войната му в Украйна. Бразилският президент неведнъж прикани за мир в Украйна и сподели, че Русия не е трябвало да атакува страната, само че съобщи също, че Съединени американски щати проточват войната, без да е належащо.

 

Майката на Навални получи информация през вчерашния ден, че синът ѝ е бил покосен от " синдрома на неочакваната гибел " и че тялото му няма да бъде предадено на фамилията, до момента в който не завърши следствието, съобщи екипът му.

 

По време на конференцията Лула се застъпи за това страните от Глобалния юг да заемат полагащото им се място в стопанската система, политиката и културата, като посочи смисъла на блока БРИКС за тази цел. Организацията, в която членуват Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка, усили броя на членовете си публично през януари, като към нея се причислиха Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР