Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик подписа закон, с

...
Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик подписа закон, с
Коментари Харесай

Додик изолира Република Сръбска от решенията на Върховния представител за Босна

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик подписа закон, с който решенията на Върховния представител за Босна и Херцеговина към този момент няма да бъдат оповестени, " Свободна Европа ".

Тази стъпка задълбочава борбата сред Додик, който от години се заиграва с отцепването на Република Сръбска, и висшия представител Кристиан Шмит, който босненско законодателство и постанова друго в случаи на безпорядък и политическа парализа измежду локалните ръководещи.

Шмит опита да блокира и това законодателство на 1 юли, само че Додик даде да се разбере, че го счита за незначително. Заедно с него Република Сръбска гласоподава различен документ, с който се афишират за оскъдни решенията на босненския парламентарен съд.

Съгласно наказателния кодекс на Босна неизпълняването на решения на Върховния представител може да докара до отнемане от независимост (до пет години) за служителя на високо равнище, който не се е съобразил.

Додик оспорва легитимността на Шмит, който пое поста дни откакто предшественикът му наложи оспорвани от босненските сърби.

В изявление за " Дневник " в средата на юни Шмит не изключи опцията да работи против Додик (като да вземем за пример го отстрани), само че уточни като своя " алена линия " опитите за обособяване на Република Сръбска.

 Кристиан Шмит, висш представител за Босна: Ако Додик опита да отдели Република Сръбска, ще би трябвало да го спра Кристиан Шмит, висш представител за Босна: Ако Додик опита да отдели Република Сръбска, ще би трябвало да го спра

Сред бошняшките партии към този момент се апели за премахване на Додик от служба.

Додик за пръв път пресече границата на наказателната отговорност, сараевнската редакция на телевизия N1. " Чака се ходът на Шмит. "

 Как Как " непознат " автограф забрани отричането на геноцида в Босна с години закъснение
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР