Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му
Коментари Харесай

Лукашенко подиписа нов закон, гарантира си имунитет доживот

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава пожизнен имунитет против наказателно гонене и не разрешава на живеещите в заточение опозиционни водачи да се кандидатират на бъдещи президентски избори, заяви „ Гардиън “.

Теоретично законът се ползва за всички някогашни президенти и членове на техните фамилии. На процедура той се отнася единствено за 69-годишния Лукашенко, който ръководи Беларус с стоманен пестник към този момент съвсем 30 години.

Новата мярка наподобява има за цел да укрепи още повече властта на Лукашенко и да отстрани евентуални кандидати на идващите президентски избори в страната, които би трябвало да се проведат през 2025 година

Законът доста стяга условията към претендентите за президент и прави невероятно избирането на опозиционни водачи, които през последните години избягаха в прилежащи страни. Право да се кандидатират имат единствено жители на Беларус, които са обитавали непрекъснато в страната в продължение на минимум 20 години и в никакъв случай не са имали позволение за престояване в друга страна.

Беларус беше разтърсена от всеобщи митинги по време на противоречивото преизбиране на Лукашенко за шести мандат през август 2020 година, което опозицията и Западът осъдиха като фалшифицирано. По това време беларуските управляващи задържаха повече от 35 000 души, доста от които бяха измъчвани в ареста или напуснаха страната.

Лукашенко е упрекван и в присъединяване в противозаконното прекачване на деца от окупираните от Русия градове в Украйна в Беларус.

Според текста на новия закон, в случай че Лукашенко напусне властта, той " не може да бъде измамен под отговорност за дейности, осъществени по отношение на упражняването на президентските му пълномощия ".

В текста се сподели още, че на президента и членовете на неговото семейство ще бъде обезпечена пожизнена държавна отбрана, здравно обслужване и застраховка живот и здраве. След като подаде оставка, президентът ще стане и непрекъснат доживотен член на горната камара на Народното събрание.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская, която през 2020 година избяга в прилежаща Литва, съобщи, че новият закон е отговор на Лукашенко на неговия " боязън от неизбежното бъдеще ", като допусна, че Лукашенко би трябвало да се тормози какво ще се случи с него, когато напусне властта.

" Лукашенко, който унищожи орисите на хиляди беларуси, ще бъде осъден съгласно интернационалното право и никакъв имунитет няма да го отбрани от това, това е единствено въпрос на време ", сподели Тихановская.

Политическата съпротива в страната желае следствие на изгубването на опозиционни политици и извеждането на украински деца от Украйна.

" Ще подсигуряваме, че диктаторът ще бъде изправен пред съда ", сподели Тихановская, като акцентира, че в Беларус към момента има към 1500 политически пандизчии зад решетките, в това число носителят на Нобелова премия за мир Алес Беляцки. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР