Президентът на Беларус Александър Лукашенко е взел принципно решение да

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е взел принципно решение да
Коментари Харесай

В Беларус е на ход прикрита мобилизация, Лукашенко влиза във войната

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е взел кардинално решение да организира " прикрита готовност " в страната си. Това разгласи локалната самостоятелна медия " Наша равнища ", представена от clubZ.

Все още не се знае броят на хората, които се планува да получат призовки.

Александър Лукашенко решил да не афишира обществено мобилизацията. Това било направено с оглед последствията от сходно решение в Русия. " Прикритата готовност " щяла да се организира под прикритието на по-чести инспекции на бойната подготвеност на армията.

" Набирането на до 2000 души би означавало в допълнение окомплектоване на лица, по-често за тесни бойни задания, като артилерия ", споделил пред " Наша Нива "  офицер от Въоръжените сили на Беларус. " Ще би трябвало да се разгласи, в случай че броят на мобилизираните надвиши 5000. Това ще значи основаване на бойна група в някакво направление. Ако надминат 10 000, ще има няколко групи ", добавил той.

" Наша Нива " знае сигурно, че към този момент призовки получават единствено поданици на дребни региони на Беларус. Големите градове към момента не са наранени от първата вълна на " прикрита готовност ".

" Най-голям акцент пада върху тези военно-отчетни специалности, които са дефицитни в съветската войска ", описват осведомени източници.

Лукашенко обществено разгласи на 10 октомври, че Беларус ще влезе във войната единствено при положение на офанзива против нейната територия. В същото време от пропагандните канали на режима непрекъснато се сигнализира популацията, че сходно нахлуване от страна на Украйна непременно ще се случи, защото Западът натискал украинските управляващи да го създадат.

В същото време Лукашенко обявил, че в Беларус ще дойдат " повече от хиляда " съветски бойци и признал за присъединяване на Беларус в " специфична военна интервенция ". По-рано източници на " Наша Нива " съобщили, че се чака забележителен брой съветски наборници да дойдат на беларуските полигони.

" По моя информация тече подготовка за приемане на съветски мобилизирани в беларуски образователни центрове и военни елементи. Имаме места за образование и инструктори. Може би Русия изисква от Лукашенко част от образованието на мобилизираните съветски военни да се проведе в Беларус ", отбелязал един от източниците на медията.

Други събеседници обърнали внимание на ударите от въздушното пространство на Беларус и опита за завладяване на Киев и северната част на Украйна през февруари 2022 година, който беше подхванат от територията на страната.

" Украинците имат всички учредения да предотвратят втора офанзива против Киев, която, съдейки по косвени признаци, може би в този момент се готви. В същото време всеки предпазен удар против руснаците в Беларус може да се пояснява като офанзива против Беларус ", споделил един от източниците.

В началото на войната Александър Лукашенко предвиждаше, че тя ще приключи с съветска победа " след три-четири дни ". Провалът на съветската армия беше изненада за диктатора. Поддържащите режима в Минск медии не престават да упорстват, че успеха на Русия е неизбежна. Самият Лукашенко нееднократно е казвал, че " Русия не може да загуби ". И беларуското разузнаване, явно, не е очаквало, че украинците ще стартират контранастъпление в Харков, Херсон и Донбас.

В Минск към момента имат вяра, че Русия и Беларус ще завоюват. Ръководителят на Комитета за държавна сигурност Иван Терцел в неотдавнашна реч дори посочи по кое време ще се настъпи началото на " пробива "  – ноември 2022 година Ако " прикритата готовност " стартира в този момент, тя може да приключи доникъде на ноември.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР