Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков определи като

...
Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков определи като
Коментари Харесай

Георги Глушков: Успехът на 3х3 е сериозен, имаме деца с качества

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков дефинира като сериозен триумф представянето на тима ни за девойки U17 на европейското състезание 3х3 в Крит.

Тимът ни се пребори за място на шампионата след квалификации, а по-късно победи някои от най-силните страни в тази възраст,. Глушков също бе в Гърция особено за шампионата, а пред basketball.bg показа и усещанията си от шампионата:

- Каква е оценката Ви за представянето на България на Европейското състезание в Крит и какъв брой огромен триумф за родния баскетбол е това четвърто място?

- Успехът е сериозен. Бяхме изненада за някои страни, тъй като не се бяхме появявали до този миг. Бяхме 24-и в ранкинга, а бихме втория за тази възраст. Играхме равностойно с Испания, Франция и Германия, които са на високо равнище в баскетбола 3х3. Доволен съм от треньора и от девойките. Треньорът одобри с доста ентусиазъм тази задача и видяхме, че има резултат. Дисциплинирани сме и имаме качества, единствено сме малко по-нисички. Има защо да мислим в бъдеще. Организацията беше неповторима. Много тежки надпревари. Останалите тимове бяха с щабове от над 10 индивида. В огромните страни се отделя особено внимание на този спорт, който е олимпийски.

- Планирани ли са още участия на български национални тимове на 3х3 шампионати?

- През 2011 година тимът ни за юноши U18 от набор 93 стана вицешампион на международното състезание в Италия, само че по-късно баскетболът 3х3 стана олимпийски спорт и към този момент има сериозен календар със съществено наличие, освен в Европа, а в целия свят. Затова ще забележим какви надпревари ще има на 3х3 и по какъв начин да ги включим. Говорим и за момчетата, на които малко не им доближи да се класират за Европейското състезание. Има доста класни тимове. Рейтингът ни обаче се подвига, към този момент имаме различен рейтинг. Четвърти сме на Европейско състезание при девойките.

- Ще работи ли федерацията от ден на ден за развиването на баскетбола 3х3, който добива толкоз огромна известност в международен мащаб?

- Да, само че би трябвало да забележим по какъв начин тъкмо можем да го развием. Аз имам някои хрумвания, би трябвало да ги обсъдим и ще ги споделя на по-късен стадий. Това не е самоцел. Имало е други страни, които започнаха преди нас и то с доста огромни запаси, само че от време на време нещата не се случват тъкмо по този начин, както искаш. Така че ние ще го създадем по нашия метод, тъй като виждаме, че има деца, които се вълнуват и могат в този спорт.

- В Гърция имахте среща с представителите на гръцката и румънската федерация за общо партньорство. Как мина тя?

- Това е продължение на диалог, който водихме преди половин година за една колаборация сред околните прилежащи наши страни. Целта е да имаме повече взаимоотношение на равнище подрастващи. Говорихме за провеждането на един шампионат към Нова година за девойки и момчета U15. Трябва да се включат и още страни, имаме диалози и с други федерации, които биха показали интерес. Идеята е да се оформи един районен център, където може да се играе, да споделяме хрумвания и треньорски визии. На тези шампионати ще има и треньорски семинари, тъй че ще бъдат доста обогатени.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР