Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев

...
Президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев
Коментари Харесай

Плевнелиев предупреди за готвен опит за инсталиране на президентска република

Президентът на България сред 2012 и 2017 година Росен Плевнелиев предизвести, че в България ще бъде изработен опит парламентарната република да бъде сменена с президентска.

В изявление за Българска национална телевизия Плевнелиев сподели: " Имам своите терзания, че в България ще бъде изработен опит да бъде конфигурирана президентска република ". Запитан дали това става сега, той посочи, че приказва по принцип и даде образец с самодейността на някогашния шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров, който преди дни разгласи, че учредява придвижване " за напредък и великолепие " на България, а президентската република е една от задачите му. Това ставало в сериозен миг, в който институциите би трябвало да се поддържат, вместо да се слагат под въпрос.

Плевнелиев акцентира, в България президентската република няма място. " Това е съветски модел - слагаш един мощен човек начело и институциите нямат огромно значение ", сподели той.

" Аз се тормозя, че това, за което говореше президентът Първанов за президентска република, за което един ефирен водещ и неговите сценаристи дълго време работеха, в един миг с поддръжката на сегашния държавен глава може да придобие по съществени контури ", сподели Плевнелиев..

Предишният президент разкритикува сегашния държавен глава Румен Радев за това, че не надгражда престижа на институциите и не ускорява доверието към тях. Той за следващ път даде образец с думата " нотариат ", с която Радев неотдавна иронично назова Народното събрание. Това съгласно Плевнелиев е рисково. " Радев би трябвало да работи за това институциите да имат положително име, да има институционална просвета ", предложи предшественикът му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР