Президентът на България ген. Румен Радев лично засвидетелства уважението си

...
Президентът на България ген. Румен Радев лично засвидетелства уважението си
Коментари Харесай

НСА с почетен знак от президента Румен Радев

Президентът на България ген. Румен Радев персонално засвидетелства уважението си към институцията Национална спортна академия „ Васил Левски “ на Тържественото заседание във връзка 75-ата годишнина от основаването на НСА.

Ген. Радев връчи на ректора проф. Пенчо Гешев Почетния знак на президента и поздрави Академичната общественост, оповестиха от Пресслужбата на НСА.

В приветствието си президентът посочи значимата роля на спорта и спортното обучение за пълноценното развиване на младежите и за превъзмогването на проблеми със сериозна обществена значителност като експанзията. Ген. Радев акцентира приносът на Националната спортна академия към одобряване на полезностите на спорта и олимпийските идеали, към развиването на спортната просвета и благодари на Академичната общественост на НСА за всичко, което са правили и не престават да вършат за българския спорт.

„ В развитите страни спортът към този момент е част от икономическото развиване на страната “, добави президентът.

От своя страна ректорът на НСА проф. Гешев подари на президента стилистична пластика на входната арка на НСА, трансформирала се в неин знак през годините.

Събитието почете и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която неколкократно изрази признателност за отличната взаимна работа с Национална спортна академия в многочислените планове и начинания за разпространение на физическата интензивност и всеобщия спорт. Г-жа Фандъкова подчертава върху високото качество на образованието в НСА. Именно това качество обезпечава подготовката на по този начин нужните експерти, с помощта на които от ден на ден стават децата в спортните зали и на басейните.

Кметът посочи идното домакинство на София като европейска столица на спорта през 2018 година – акция, чието начало ще бъде сложено след броени дни със Спектакъла „ Расте, само че не старее “, квалифициран взаимно от Национална спортна академия и Столична община. Г-жа Фандъкова подари на Академията икона на Св. София и получи от ректора живописен плакет, изобразяващ кампуса на НСА.

Слово за историческото развиване, университетските обичаи и триумфи на Национална спортна академия „ Васил Левски “ показа проф. Лозан Митев, ръководител на Общото заседание на НСА и началник бранш „ История на физическото образование и спорта “. В историческа ретроспекция проф. Митев подчертава върху най-важните моменти от основополагането на Академията с Указ на Цар Борис III през 1942 година до днешни дни.

От трибуната на Тържественото заседание приветствия към Академичната общественост на НСА насочиха зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на младежта и науката Ваня Колева, ръководителят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев, зам.-председателят на Световната асоциация на спортните университети проф. Сергей Сейранов. Официални посетители на събитието бяха посланиците на Кипър – Н.пр. господин Ставрос Августидис и Южна Корея – Н.пр. господин Шин Бу-нам, както и зам.-ръководителят на дипломатическата задача на Судан.

С наличие почетоха тържеството и зам.-началникът на Отбраната на Република България вицеадмирал Емил Евтимов, зам.-началникът на Сухопътните войски полк. Стоян Стоянов, кметът на Район „ Студентски “ Димитър Дилчев, ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Яна Вангелова, ръководителят на Съвета на настоятелите Красимир Дачев, членът на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет Здравка Йорданова, изпълнителният шеф на Българския състезателен тотализатор Дамян Дамянов и други

Почетен орден за принос в развиването на НСА „ Васил Левски “ връчи ректорът проф. Пенчо Гешев на двамата свои прародители - проф. Светослав Иванов (ректор в интервала 1999-2003 г.) и проф. Лъчезар Димитров (ректор в интервала 2003-2012 г).

Преподавателите проф. доктор Виден Георгиев, проф. Константин Жалов, проф. Иван Попов, проф. Петър Киров- повторен олимпийски, троент международен първенец и проф. Давид Давидов бяха наградени с Почетния знак на ректора за важен принос.

Със Златна значка на НСА за извънреден принос бяха отличени проф. Димитър Гюрков, проф. Никола Попов, проф. Димитър Бърдарев, проф. Иван Петков, проф. Петър Банков, проф. Йордан Калайков, проф. Димитър Кайков, доцент Мария Квартирникова, доцент Стефан Въгларов, доцент Стефан Станчев, гл. ас. Димитър Добрев и гл. ас. Никола Аладжов.

Събранието приключи с поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски - патрон на Академията и паметниците на ректорите в двора на Ректората.

В програмата на идните събития, с които НСА отбелязва 75-ата си годишнина предстоят I Международен теоретичен конгрес “Приложни науки в спорта” и Спектакълът „ Расти, само че не старее “.

Конгресът ще се организира на 1 и 2 декември в НСА, под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Организационният комитет на конгреса е под управлението на ректора на НСА проф. Пенчо Гешев и зам.-ректора по научната и интернационалната активност проф. Татяна Янчева. Откриването е на 1 декември в 10 ч. в Аула Максима, когато в пленарната сесия #BeActive ще вземат участие Антоанета Ангелова-Кръстева – шеф на Дирекция „ Иновации, интернационално съдействие и спорт “ на Европейската комисия, Асен Марков - гл. секретар на Министерството на младежта и спорта и Ирена Димитрова - шеф на Дирекция „ Превенция, интеграция, спорт и туризъм “ на Столична община.

В пленарната сесия ще бъдат показани образци за сполучливи практики, измежду които професионалния опит на носителя на Интернационалната купа на IBF и на Интерконтиненталната купа на WBA боксьора Кубрат Пулев. Ще бъде излъчено и особено видеопослание от Димитър Бербатов, който продължава образованието си в НСА в магистърска степен.

Юбилейните празнувания ще завършат с величествен театър под надпис „ Расте, само че не старее “ на 2 декември в Зала 1 на Националния замък на културата. Спортното шоу се провежда взаимно със Столична община и ще сложи старта на самодейността „ София-Европейска столица на спорта - 2018 “.

Предвидени са две представления – от 14 и 18 ч., в които ще вземат участие над 500 студенти и преподаватели от Националната спортна академия, както и олимпийски, международни и европейски първенци като кулминационна точка на спектакъла.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР