Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че до 2027 г.

...
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че до 2027 г.
Коментари Харесай

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че до 2027 година износът на азербайджански газ за Европа ще се усили до най-малко 20 милиарда куб. м годишно.

" През 2021 година износът ни за пазара на Европейски Съюз надвиши 8 милиарда кубически метра, а тази година ще бъде най-малко 11,6 милиарда кубически метра. Много бърз напредък... ", съобщи Алиев в четвъртък по време на панелна сесия на тематика " Евразийският междинен кулоар: от път към автомагистрала " на Световния стопански конгрес в Давос, прецизира АП.
 Съединени американски щати желаят да поддържат доставките на туркменски газ в Азербайджан
Съединени американски щати желаят да поддържат доставките на туркменски газ в Азербайджан

За да усилят достъпността на природния газ, който не е от съветски генезис

" Меморандумът за съгласие, подписан сред Европейски Съюз и Азербайджан през лятото на 2022 година, планува до 2027 година да удвоим доставките. По този метод доставките за Европейски Съюз ще бъдат минимум 20 милиарда куб. м ", съобщи президентът на Азербайджан.

" Общият размер на износа (през 2023 година - МФ) ще бъде 24 милиарда куб. м ", означи той.

Според него, с цел да се усилят доставките на азербайджански газ за Европейски Съюз, е належащо да се усили броят на интерконекторите в Европа. " За да се реализира това (увеличаване на доставките на газ - бел. ред.), би трябвало да има повече интерконектори в Европа и един от тях беше открит в края на предходната година - интерконекторът Гърция-България. Това разреши да стартираме доставки за България, а от тази година - и за Румъния ", акцентира президентът на Азербайджан.

В Давос Алиев се срещна и с Йоханес Хан, европейския комисар по въпросите на бюджета и администрацията.

Според уеб страницата на азербайджанския водач, събеседниците са подчертали ролята на Азербайджан за увеличение на смисъла на транспортния кулоар Изток-Запад и по отношение на това на Средния кулоар.
 Илхам Алиев даде обещание повече азерски газ за България
Илхам Алиев даде обещание повече азерски газ за България

Радев: Интерконекторът трансформира енергийната карта на Европа

Али и Хан разискаха и съдействието в региона на енергетиката, като означиха приноса на Азербайджан за гарантиране на енергийната сигурност в Европа. " Беше очебийно, че Азербайджан работи за доставката на спомагателни размери (газ - бел. ред.) за Европа. Срещата включваше и продан на отзиви по отношение на вероятностите за съдействие сред Азербайджан и Европейския съюз в разнообразни области ", се споделя в изказването.

Азербайджан стартира да изнася газ за Европа на 31 декември 2020 година Понастоящем купувачи на азербайджански газ в Европейски Съюз са Италия, Гърция, България и Румъния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР