Президентът Клаус Йоханис обнародва закона за пенсиите, съобщиха от администрацията

...
Президентът Клаус Йоханис обнародва закона за пенсиите, съобщиха от администрацията
Коментари Харесай

Президентът на Румъния обнародва закона за пенсиите

Президентът Клаус Йоханис обнародва закона за пенсиите, оповестиха от администрацията на президента.

“Законът цели да сътвори правна рамка за обезпечаване на финансово устойчива пенсионна система и да обезпечи съответни и обективни пенсии за всички бенефициенти на държавната пенсионна система ”, се споделя в информация до медиите.

На 20 ноември законът бе утвърден от Камарата на депутатите със 199 гласа „ за “, 39 „ срещу “ и 17 „ въздържали се “, а седмица по-рано мина и в Сената. Той планува пенсиите на към 4,7 милиона пенсионери да бъдат увеличени на два пъти през 2024 година – от 1 януари с 13,8 %, колкото е нивото на инфлацията, и от 1 септември 2024 година посредством нова формула за преизчисляване на пенсиите, която има за цел да отстрани разминавания, като да вземем за пример друг размер на пенсия при положен труд на една и съща служба и при идентичен трудов стаж.

Попитан дали ще има нужните 25 милиарда леи за увеличение на пенсиите, министър председателят Марчел Чолаку съобщи, че е твърдо уверен, че сумата ще се откри, когато се изготви държавният бюджет за идната година. 

„ В Румъния има 4,8 милиона пенсионери. 80 % получават под 3000 леи, 60 на 100 имат под 2000 леи. Ако смятате, че би трябвало да създадем проблем на хората, които живеят с пенсия под 2000 леи, споделям ви, че това е подправена тематика “, разяснява Чолаку, представен от Диджи24.

По данни на Националната пенсионна каса в края на август в Румъния са били регистрирани 4 766 378 пенсионери, а междинната пенсия е възлизала на 1965 леи (773 лева.), отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР