Президентът има още две години до края на мандата си

...
Президентът има още две години до края на мандата си
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Не изключвам Радев да направи партия, но в сянка

" Президентът има още две години до края на мандата си и няма да рискува да напусне президентството по-рано, в сравнение с е належащо, само че ще стартира под някакви заобиколни форми да прави политически придвижвания, като ще работи внимателно, с цел да не допусне казус. "

 

Това съобщи пред News.bg политологът и член на Управителния съвет на Асоциация " Прозрачност без граници " проф. Огнян Минчев във връзка размяната на реплики от последната седмица сред ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и президента Румен Радев. Припомняме, че Пеевски хвърли ръкавицата към президента и го прикани да се явят един против различен на политическия терен. Напрежението идва преди идните европейски избори през лятото.

По думите на Огнян Минчев би трябвало да се види какви ще са действителните последствия от размяната на удари сред Пеевски и Радев.

Президентът Румен Радев в никакъв случай не е влизал в ролята си на държавен глава, на медиатор в политическия развой, а постоянно е бил страна в политическия спор, борейки се за оптималната власт, която бе получил вследствие на дълготрайните служебни държавни управления, които управляваше, разяснява проф. Минчев.

Според него президентът ще е извънредно деликатен да показва водачи на собствен политически партии, както направи с Кирил Петков, Асен Василев и Стефан Янев, които направиха личната си политическа позиция в тези организации, без да се преценяват с това, че са получили поддръжка от президента. " Голямата алтернатива за него е в това по какъв начин до края на мандата си да не оглавява обществено политическа групировка, което е несъвместимо с неговия статут, и по какъв начин тези, които ще сложи като краткотрайно изпълняващи длъжността да не се трансфорат в негови противници и в последна сметка да присвоят още веднъж плодовете на неговия труд и на неговия властови капацитет. Това е неговият проблем ", безапелационен бе проф. Огнян Минчев.

Проф. Минчев разяснява и ротацията, която ще се извърши след един месец в държавното управление.

Според него ротацията ще се случи по този начин, както са се разбрали некоалиционните сътрудници, само че не е напълно сигурен дали ще премине безпрепятствено. Между съдружните сътрудници ще има много сериозна конкуренция по тази причина кой, по какъв метод да попадне в идващия формат на държавното управление. Ще има сериозен спор за идващия състав на Министерски съвет, само че каквито и да са оспорваните тези в тази област, това няма да бъде главният проблем.

Основният проблем ще бъде разпределянето на позициите в регулаторите, привличането на избрани хора, които да бъдат показани като специалисти, а в действителност да са политически назначения, уточни проф. Огнян Минчев.

Той счита, че за регулаторите ще се води по-изострен спор, в сравнение с за самия Министерски съвет. За Министерски съвет ще има избрани проблеми, част от които ще излязат на повърхността, само че те ще бъдат позволени, тъй като за некоалицията е значимо да продължи, означи проф. Минчев.

Според Минчев Движение за права и свободи няма да получат министерски постове по време на ротацията, само че не по този начин ще стоят нещата за регулаторите.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР