Президентът и треньор на баскетболния Левски Константин Папазов даде интервю

...
Президентът и треньор на баскетболния Левски Константин Папазов даде интервю
Коментари Харесай

Тити Папазов ексклузивно пред БЛИЦ: Много хора обичат Левски и ми даваха сила да оцелеем! Но и много ни мразеха. Имаше и предатели, но сега ще вървим само нагоре

Президентът и треньор на баскетболния Левски Константин Папазов даде изявление пред организация БЛИЦ. В него Тити приказва за най-актуалния трансфер – на национала Станимир Маринов. За обстановката в тима, за бъдещите проекти, както и за фантазиите си.

-Тити, Станимир Маринов към този момент е в Левски. Лесно ли го притегли?
-Моето персонално мнение е, че в сърцето си той е доста огромен почитател на Левски. Замина в чужбина и това беше първата му алтернатива и приоритет. Въпреки упоритостите му и отличните му резултати – беше най-успешният в тима на Черкаси за тези 55 дни, очевидно не можа да се приспособява и не се усещаше благополучен. Не беше елементарно да бъде притеглен, защото имаше огромно предпочитание на треньора на Черкаси да го резервира в тима си. Наложи се да приказваме с президента на клуба, с който успяхме да реализираме единодушие. А и в края на краищата човек би трябвало да играе там, където се усеща благополучен. Радвам се, че това е Левски. Убеден съм, че е в сдобро положение. А и при създалата се обстановката с Дий Бост точно Станимир Маринов ще бъде фактор в националния тим.

-С прехвърлянето на Станимир Маринов желаете да демонстрирате упоритости за...
-За оптимално положително класиране. След като поставихмве по-различна основа от предходната година, след привличанвето на Крис Минков, който е един от най-хубавите млади играчи и не инцидентно през лятото бе желан от всички клубове, след оставането на Алекс Симеонов, и в този момент идването СтанимирМаринов, даваме сериозна поръчка за класиране измежду първите четири тима. Сред тях има неоспорим любимец в лицето на Лукойл. След това са два тима, които имат голям капацитет – Берое, в този момент упоритостите и бюджетът им са доста по-големи от предходната година. Не инцидентно завоюваха суперкупата на България. Отпаднаха от Европа, само че играха против доста мощен противник. Тези два тима изцяло се отличават. До някаква степен Балкан и по-късно би трябвало са се борим с Рилски състезател, с Академик Бултекс да влезем в четворката.

-Какво ще е твоето задоволство, къде искаш да видиш Левски след края на постоянния сезон, да вземем за пример?
-В моето схващане Левски би трябвало да бъде единствено първи. Към днешна дата действителностите са такива, че няма да бъде изненада, в случай че спечелим и трите трофеи – шампионата, купата и в Балканската лига. Селекцията е отворен развой, имам честен ангажимент към тези, които съм привлякъл досега и към тези, на които съм дал картбланш да покажат същинските си благоприятни условия.

-Имате ли позиции, на които искаш да подсилите състава?
-На позиции 2 и 3 в лицето на Станимир Маринов и Крис Минков имаме едни от най-хубавите играчи. На позиция 4 не замествам Алекс Симеонов и Веско Веселинов за никого, който играе в България. Маравич се показва добре, само че към момента има запаси. Остава да вземем доста мощен гард, който ще промени напълно картината дружно с прелестния досега Деян Карамфилов. От всички тимове в България ние сме този, който има най-вече запаси. Но да караме едно по едно. По принцип Левски мина през доста тежък интервал, оцеля, и от тук нататък ще върви единствено нагоре, а други ще се връщат в действителността.

-Отново сте най-вече с българи. Винаги си казвал, че се гордеете с школата, която развивахте в по-добри времена. И в този момент берете плодовете на тази школа.
-Реално видяно това беше изключителното предпочитание на притежателя, който финансираше Левски - да направи школа, която да не бъде платена. Такива тогава бяха единствено на Левски и Лукойл, всички останали се заплащат, с цел да се устоят. Смятам, че това негово предпочитание докара до опция Левски да бъде избавен, когато си потеглиха звездите. Спасението минава през тези деца, през невероятната аудитория, която на 15 февруари направи това събитие, което няма да бъде забравено от никого, който е участвал на него. Както и през благодарността към компанията, която оказа помощ на мен предходната година. Без Енекод нямаше да успеем, а ние се спасихме и завършихме годината. Много благодаря и на Митко Ангелов и екипа ми. Уникални хора, без които нямаше да успеем да се оправим.

-Какво се случи с Евгени Хаджирусев, който напусна Левски? Коментира ли ти се тази тематика?
-Когато се кандидатирах за кмет ми споделиха - няма неприятни въпроси, има неприятни отговори. Естествено, това не е най-щастливата тематика. Подчертавам, че това е извънредно негово решение и предпочитание. Той е човек, за който баскетболът е живот и сигурно, в случай че беше в тима, нямаше да привличаме класен чужденец. Защото безпределно доста инвестирахме в него последните години. На него му дадохме максимален картбланш, само че в множеството случай той го оправдаваше. В тези години, в които Левски оцеляваше, несъмнено е неговото развиване, както и това а Иван Алипиев. Неслучайно Евгени Хаджирусев откри място в националния тим. Знаете, че съм негов кръстник, тъй че изрично мога да кажа, той е по-скоро правият в сравнение с аз в тази обстановка, само че пък и няма право на такава реакция. Не се дразня на Евгени, поисквам му единствено триумфи. След вземането на решението от негова страна водихме диалог и му споделих, че може да отиде на всички места макар че има контракт с Левски. Аз ще съм последният човек, който ще му пречи. Левски е огромен клуб, той е левскар, рано или късно може да се върне.

-Как виждаш шампионата след изминаването на 4  кръга от шампионата, Лукойл към този момент загуби, а не се случва постоянно да е с една загуба още в първите мачове?
-Ако би трябвало да бъда почтен, за мен е супер изненада загубата на Лукойл. В подготовката тимът вървеше доста добре. Воден е от доста добър експерт, който рано или късно ще покаже капацитета на този тим. Вероятно огромен стрес беше отпадането от литовския съперник. Може би този психически срив се отрази на дуела с Балкан. А тогава Балкан ги посрещна със супер страст и съумя, естествено справедливо, само че и с доза шанс, да завоюва. При всички случаи Лукойл има добър тим, само че не господства и ще има терзания при гостуванията си в Ботевград, в Сатара Загора и Пловдив. Смятам, че това е добре за шампионата, само че сигурно Лукойл Академик ще е първенец на България.

-Предстои ви мач с Берое, един от най-хубавите отбори в шампионата?
-Безспорно доста мощен тим. Тим, който качва стъпалата на своето развиване. Ако помните Любо Минчев отиде, когато тимът беше финален. С доста работа съумя да реализира доста високи резултати. Категорична доминация в шампионата за Купата на България, почтено показване на финала в шампионата. Сега бяха привлечени нови и доста по-скъпи играчи, което значи, че би трябвало да са доста по-добри. Минаха през рецесия поради отпадането от Европа. Пострадаха и от решенията на ФИБА. Абсолютно незнание от техния началник за отпадането в Балканската лига. И в този момент Берое се трансформира в тим, който ще се концентрира напълно в шампионата. Това има и плюсове и минуси. Любо Минчев, работейки цяла седмица единствено за мачовете в шампионата, ще направи по този начин, че тимът да бъде на доста високо равнище. За нас на следващия ден мачът е предизвикателство. За нас огромен плюс е, че те са супер любимци, а ние няма какво да губим. Миналата година ги победихме супер инцидентно, откакто ни подцениха. Любо Минчев доста добре помни какво се е случило, въпреки че тогава присъщо за господин Кифев е да омаловажи триумфа ни с други фактори. Искам нашият тим да играе като еднакъв с еднакъв. При всички случаи Станимир Маринов ще ни донесе самочувствие. В утрешния дуел желая да видя самоотвержен Левски и при положително стичане на събитията да се опънем. В съблекалнята ще приказвам единствено и само за победа. Ще бъда доволон на добра игра и ще бъда благополучен, в случай че тази добра игра, докара до триумф. Единственото, за което скърбя, е, че не можахме да се подготвим за мача в нашата зала по независещи от нас аргументи. Тъй като имаше международна купа по стортни танци.

-Тити, завърна се на треньорския пост на 13 юли предходната година. Мечтал ли си Левски още веднъж да бъде там, където беше през 2014 година?
-Естествено, че съм си мечтал и няма да спра да бленувам. Ако направя последователност в своята кариера, след спасяването на Левски, което е №1 абсолютно, следва онази сполучлива 2014 година. Единственото нещо, за което пребивавам е Левски да е толкоз мощен, да има капацитет да завоюва трите надпревари. Дали ще го създадем има субективни и справедливи аргументи. Пред Левски има сериозен небосвод и в случай че пъзелът се подреди и се случат нещата, които са в мечитети ми, ще бъде там, където ни е мястото. Имаше ужасно доста хора, които бяха щастливи, когато се мъчех, само че през три години помъдрях, научих много неща от живота. В края на краищата Левски е най-голямото баскетболно име и по тази причина може да премине през такива компликации. Смятам, че пред нас има съществено бъдеще. Искам зала Универсиада да бъде цялостна. Искам да повеждам тим, който както, когато бях треньор в Лукойл, един час преди мача нямаше билети, залата беше цялостна и огромни европейски грандове сведоха глава. Говоря за Арис, Канту, Динамо Москва, Цървена звезда, Естудиантес – да не ги изреждам всички. Мечтая за един подобен Левски. Радвам се, че в компликациите през този интервал се намираше нещо, което е позитивно и ми даваше още повече сила. Това е точно развиването на младите. Едва ли някой от нас, в случай че не беше тази обстановка, щеше да си намерения, че Иван Алипиев на 17 години щеше да играе в мъжкия тим, а на 18 години ще има 30 минути игрово време. Иван Алипиев е неоспорим гений обаче разследване на обстановката той съумя по най-бързия метод да разкрие капацитета си. Данчо Минчев също получи огромен късмет. Не инцидентно в мача в Белград в Адритическата лига ще бъде наблюдаван от скаутите на Юта Джаз. Това са неща, които са ми давали мощ в този интервал, както естествено и многото хора, които обичаха Левски и тези, които доста ненавиждат Левски. Те също ме мотивираха. Като човек, който много се е опарил по какъв начин се ръководи един клуб, сигурно моето предпочитание е да не позволи от тук нататък да подвластен единствено от един човек. Макар и той да е бил безукорен в отношението си към нас. Левски е доста огромно име и е обичан от доста хора и от тук нататък би трябвало да бъде финансиран и ръководен от сполучливи предприемачи и компании. За да не повторим тази обстановки, през която минахме. Аз не се усещам отговорен, само че имаше и много предатели, както във всяко нещо. Сега се усещам по-силен от всеки път...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР