Президентът е реферирал таксата, наложена върху пренос на руски газ,

...
Президентът е реферирал таксата, наложена върху пренос на руски газ,
Коментари Харесай

Василев: Президентът не защитава националния интерес, обяви се като защитник на „Газпром“

„ Президентът е реферирал таксата, наложена върху транспорт на съветски газ, към Конституционния съд. Учудващо е, четой  не пази националния интерес. С това деяние президентът се разгласи като бранител на „ Газпром “ в прорез с българския народен интерес и с политиката на България и Европейски Съюз. Това е позор за президентската институция “.

 

Това сподели министърът на финансите Асен Василев пред публицисти. 

Това, че някой е направил „ калпави “ закони, не значи, че би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи, акцентира министър председателят

„ Това няма да спре осъществяването на закона. От 13 октомври таксата се събира и чакаме първото постъпление от 14 ноември. Уведомени са всички компании, които употребяват газопреносната мрежа на България и е открито какъв е режимът, с който би трябвало да потвърдят дали газът идва от Русия, или не, в който случай той ще бъде освободен от таксата 20 лева за мегаватчас “, добави Василев. 

По думите му, в случай че „ Лукойл “ извърши своите отговорности, до края на годината ще бъдат импортирани към 400 млн. лева, като към тях спадат към този момент импортираните 154 млн. лева

След по-малко от 24 часа помирение – сътрудниците отново се разминаха към „ Лукойл “ и горивата

„ 154 млн. корпоративен налог е импортиран досега, дружно със солидарната вноска тази година. Законът беше признат с недостатъци и това позволяваше солидарната вноска да не се внася предплатено. Това беше отстранено предишния месец и би трябвало до 31 октомври да бъдат импортирани предплатено всички невнесени солидарни вноски. След това до 30 ноември би трябвало да бъдат импортирани вноските за ноември. Те би трябвало да съставляват минимум 90% от това, което е дължимо в границите на годината, другояче се дължат високи наказателни лихви “, уточни Асен Василев.

Темата „ Лукойл “ и въпросът дали България да се откаже предсрочно от правото да внася нефт от Русия (дерогацията) и дали може с налозите, импортирани от „ Лукойл “, да се направи отстъпка от 73 стотинки на литър за потребителите на горива провокираха конфликт сред партиите. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР