Президентът Джо Байдън ще посрещне филипинския президент Фердинанд Р. Маркос-младши

...
Президентът Джо Байдън ще посрещне филипинския президент Фердинанд Р. Маркос-младши
Коментари Харесай

САЩ и Филипините засилват военното си сътрудничество заради Китай

Президентът Джо Байдън ще посрещне филипинския президент Фердинанд Р. Маркос-младши в Белия дом на 1 май, което е знак на стопляне на връзките сред двете страни на фона на напрежението сред Съединени американски щати и Китай поради Тайван. Байдън ще удостовери „ стоманения ангажимент на Вашингтон към отбраната на Филипините и водачите ще обсъдят напъните за подсилване на дългогодишния съюз сред Съединени американски щати и Филипините “, сподели говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Съобщението на Белия дом идва седмица след най-големите взаимни военни учения на Съединени американски щати и Филипините в оспорваното Южнокитайско море в лицето на възходящата самонадеяност на Китай в района, изключително по отношение на Тайван.

През предходната седмица американският министър на защитата и държавният секретар се срещнаха с филипинските си сътрудници във Вашингтон на среща на високо ниво, дни откакто Съединени американски щати получиха по-голям боен достъп във Филипините. Министърът на защитата Лойд Остин предизвести за „ тревожно повишаване на принудата и рисковото оперативно държание “ в Южнокитайско море, явно отпратка към тридневно китайско военно обучение, което симулира обсада и удари против Тайван.

В изказването на Белия дом се споделя, че Байдън и Маркос ще обсъдят други въпроси, в това число икономическо съдействие, чиста сила и ценене на човешките права. „ Двамата водачи също по този начин ще обсъдят районни въпроси и ще координират напъните за съблюдаване на интернационалното право и поощряване на свободен и отворен Индо-Тихоокеанския район “, се споделя в изказването.

По-рано този месец Манила разгласи местоположенията на още четири военни бази, които американската войска може да употребява в допълнение към петте, контрактувани според Споразумението за засилено съдействие в региона на защитата от 2014 година, известно като EDCA. Сделката разрешава на американските войски да се сменят и да съхраняват отбранително съоръжение и доставки.

Китай съобщи през предходната седмица, че разширеното военно съглашение може да заплаши районния мир. Четирите спомагателни бази включват обекти покрай горещо оспорваното Южнокитайско море и още един близо до Тайван. Маркос сподели, че реакцията на Китай по отношение на разширеното военно съглашение " не е изненадваща ", само че увери, че Филипините единствено укрепват своята защита. " Няма да позволим нашите бази да бъдат употребявани за каквито и да било нападателни дейности. Това цели единствено да помогне на Филипините, когато имаме потребност от помощ. " - сподели Маркос пред кореспонденти. „ Ако никой не ни атакува, те не би трябвало да се тормозят, тъй като ние няма да се бием против тях.

Връзките сред Съединени американски щати и Филипините бяха в застой при някогашния президент Родриго Дутерте, който поддържаше по-тесни връзки с Китай. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР