Президентът Джо Байдън нападна въглищната индустрия по-миналата седмица. Той заяви,

...
Президентът Джо Байдън нападна въглищната индустрия по-миналата седмица. Той заяви,
Коментари Харесай

Ричард Ран: Унищожаването на евтината енергия унищожава гражданското общество

Президентът Джо Байдън атакува въглищната промишленост по-миналата седмица. Той съобщи, че администрацията му „ ще затвори тези централи в цяла Америка... “ Той също по този начин съобщи, че вятърът и слънцето са по-евтини от изкопаемите горива (което не е така). Сенаторът демократ Джо Манчин от Западна Вирджиния незабавно се нахвърли върху президента, като съобщи, че мненията му са „ освен възмутителни и откъснати от действителността, само че и подценяват сериозната икономическа болежка, която американският народ изпитва поради възходящите разноски за сила “. Меко казано, президентът показва доста непознаване на физиката, химията и стопанската система в една доста къса тирада.

Още през 2019 година президентът съобщи, че до 2035 година ще направи Америка неутрална във връзка с въглеродните излъчвания. Парижкото съглашение призоваваше за въглеродна индиферентност до 2050 година Лошата вест е, че нито една от тези цели няма никакъв късмет да бъде реализирана. Добрата вест е, че това евентуално няма никакво значение. Енергийният специалист, професор Гаутам Калгатги, в нова публикация, оповестена в Journal of Transportation Engineering, написа: „ Постигането на нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година в международен мащаб е невероятно поради мащаба на трансформацията на енергийните системи и обществата, която ще бъде нужна. Реалността би трябвало да бъде призната и като цяло би трябвало да се обърне по-голямо внимание на адаптирането към всяко бъдещо изменение на климата посредством използване на политики „ без страдание “, които да създадат обществата по-устойчиви на всевъзможни възприети резултати от изменението на климата “.

Организация на обединените нации организира 27-ата си конференция за климата в Египет - събитие, на което се събират хиляди деятели за климата (повечето за непозната сметка) с голям въглероден отпечатък, с цел да обсъдят за какво, както нормално, не са постигнали съвсем никакъв прогрес от последната конференция, която се организира в Глазгоу. Джеймс Стивънсън, началник на изследователския отдел на огромен снабдител на енергийни данни, означи, че Европа освен доста усилва изгарянето на въглища, само че и „ Въглищата се усилват и... на девет огромни азиатски пазара, в това число Китай и Индия, където въглищата съставляват най-малко една трета от горивото, употребявано за произвеждане на електрическа енергия “. Според МВФ „ световните излъчвания също са скочили след конференцията в Глазгоу, надхвърляйки пандемичните си равнища “.

И още веднъж, действителността е, че през 2021 година изкопаемите горива обезпечават 82,3% от международното ползване на сила, до момента в който вятърните и слънчевите електроцентрали обезпечават едвам 1,75%. Останалата част е от нуклеарна, водна, геотермална и друга сила. Защитниците на вятърната и слънчевата сила постоянно пропущат да включат цялостните разноски за рандеман на специфични минерали, както и замърсяването, породено при производството и разполагането на вятърната и слънчевата сила. За разлика от изкопаемите горива и нуклеарната сила, вятърната и слънчевата сила изискват аварийни енергийни съоръжения или доста скъпи акумулатори с огромен потенциал за интервалите, когато вятърът не духа и слънцето не грее. Германците, наред с други страни, пробваха този опит - и след неуспеха му в този момент бързо строят нови въглищни централи.

Политиката на администрацията на Байдън е в огромна степен отговорна за високите цени на силата, които не се дължат на това, че енергийните мениджъри по някакъв метод ненадейно са станали „ по-алчни “. Представете си, че посредством твърдоглав труд и разпоредителност сте построили дребна верига от пицарии. Изведнъж държавното управление афишира, че е решило, че пицата не е потребна за хората, по тази причина ще направи всичко допустимо, с цел да закрие бизнеса с пици. Върху пицариите се постановат нови налози и нови регулации, а старите регулации се ползват с възмездие. На банките се не разрешава да отпускат заеми на притежателите на пицарии за разширение или рационализация.

Разходите, свързани с бизнеса с пици, внезапно се покачват и това нарастване на разноските принуждава някои притежатели на пицарии да прекратят активността си, а останалите пицарии би трябвало да покачат цените си, с цел да останат на пазара. Хората обаче не престават да харесват пицата, макар че тя може да не е най-здравословната храна, тъй че те остават да заплащат повече за пица – „ известна още като инфлация на пицата “. Президентът атакува притежателите на пицарии, че са алчни, което кара някои от съседите им да ги намразят.

Същото се е случвало и с хората от нефтения и газовия бизнес. Президентът разгласи, че ще изхвърли този бранш от бизнеса - очевидният резултат беше намаляването на новите вложения в бранша, което с течение на времето ограничи предлагането, което докара до повишение на цените, възстановявайки салдото сред търсенето и предлагането. Правителството също по този начин усили налозите и регулациите, което докара до увеличение на разноските и до повишение на цените за тези, които към момента работят в бранша. За по-малките компании е най-трудно, в случай че въобще е допустимо, да получат заеми за разширение и поддръжка - което още веднъж понижава предлагането. Президентът ви назовава „ алчни “ за това, че реагирате на неговата политика, с цел да останете в бизнеса и да запазите заетостта на личния състав си. Някои от вашите познати и даже фамилията и приятелите ви имат вяра на президента, когато ви назовава злобен, а децата ви се срамят да признаят, че ви познават.

Тъй като разноските не престават да се усилват, цените ги следват и гневът пораства. Все повече политици желаят вдишване на петролната промишленост, която по-късно се национализира. Новата държавна петролна промишленост е все по-зле ръководена и корумпирана, а производството понижава. Това се е случвало на доста места - Мексико, а в последно време и Венецуела, като образци.

Икономическият прогрес е тясно обвързван с евтината и надеждна сила. Парната машина, която доста понижи разноските за сила, даде опция за индустриална гражданска война. Унищожаването на евтината сила унищожава икономическия напредък, което в последна сметка унищожава гражданското общество. Вие избирате!

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и на MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във „ Вашингтон таймс “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР