Президентът Джо Байдън коментира, че САЩ не търсят конфликт с

...
Президентът Джо Байдън коментира, че САЩ не търсят конфликт с
Коментари Харесай

Байдън след срещата със Си: Няма нова Студена война с Китай

Президентът Джо Байдън разяснява, че Съединени американски щати не търсят спор с Китай и отхвърли опасенията за " нова Студена война " след среща с китайския президент Си Дзинпин в коридорите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, оповестяват Агенция Франс Прес, " Ройтерс " и АП. 

Байдън сподели, че Не има вяра, че Китай има идни проекти за навлизане в Тайван , до момента в който даде оптимистична оценка на диалозите си със Си, първата му среща лице в лице с китайския водач от встъпването в служба.

" Не мисля, че има някакъв непосреден опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван ", сподели Байдън на конференция след диалозите в Бали.

Байдън също акцентира, че няма смяна в политиката на Вашингтон за един Китай и сподели, че Съединени американски щати се опълчват на всяка едностранна смяна на статуквото в Тайван.

Си и Байдън се пробваха да понижат напрежението , до момента в който разговаряха повече от два часа на индонезийския курортен остров Бали, като и двамата президенти споделиха, че желаят да предотвратят преливането на високото напрежение в спор .

" Страхотно е да те видя ", сподели Байдън на Си, до момента в който го прегръщаше, добавяйки в забележки, направени пред кореспонденти, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за връзка на персонално и държавно равнище.

" Като водачи на нашите две народи, съгласно мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да ръководят нашите разлики , да предотвратят превръщането на конкуренцията в спор и да намерят способи да работят дружно по незабавни световни въпроси, които изискват нашето взаимно съдействие. "

Байдън сподели, че е имал " открит и прям диалог " с китайския си сътрудник по отношение на желанията и целите на Съединени американски щати. Белия дом разяснява, че " Байдън изясни, че Съединените щати ще продължат да се конкурират пламенно " с Китай, като в същото време повтори, че " това състезание не би трябвало да минава в спор ".

Съединени американски щати и Китай " би трябвало да ръководят конкуренцията отговорно и да поддържат отворени линии за връзка ", се споделя в текста.

В знак на двустранния прогрес след срещата Белият дом разгласи, че държавният секретар Антъни Блинкън ще посети Китай - най-високопоставеният клиент от Съединени американски щати от 2018 година

Напрежението се увеличи внезапно към Тайван , като през август Китай организира огромни военни учения след посещаване в самоуправляващата се народна власт, за което твърди, от ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси.

Си сподели на Байдън, че Тайван е " първата алена линия, която не би трябвало да се минава в връзките сред Китай и Съединени американски щати ", съгласно изказването на китайското външно министерство.

Въпреки конфликта с Тайван, Белият дом уточни, че е намерил някакъв общ език с Китай по нашествието на Русия в Украйна - висок приоритет за Байдън, който се надява да лиши Москва от нейния основен евентуален източник на интернационална поддръжка.

Си и Байдън " повториха единодушието си, че нуклеарна война в никакъв случай не би трябвало да се води и в никакъв случай не може да бъде извоювана и подчертаха своето опълчване на потреблението или опасността от потребление на нуклеарни оръжия в Украйна ", се споделя в изказването на Белия дом.

Китай, макар риторичната поддръжка за Русия, не е доставил оръжия за войната в Украйна, като Москва е принудена да разчита на Иран и Северна Корея , съгласно американски чиновници.

Байдън също по този начин насърчи Китай да овладее съдружника си Северна Корея , откакто рекордната поредност от ракетни проби породи опасения, че Пхенян скоро ще извърши седмия си нуклеарен опит .

Китай имаше задължението да се опита да разубеди Северна Корея да не организира седми нуклеарен опит, сподели Байдън пред кореспонденти в Бали. Той обаче призна, че не е ясно дали Китай има способността да го направи .

" Трудно е да се дефинира дали Китай има потенциал или не ", сподели Байдън. Но той акцентира, че " всички членове на интернационалната общественост имат интерес да предизвикват " Северна Корея да работи отговорно.

Въпреки че срещата в понеделник беше първата среща на Си и Байдън като президенти, двамата имат извънредно дълга история дружно .

По преценка на Байдън той е прекарал 67 часа като вицепрезидент персонално със Си , в това число през 2011 година в пътешестване до Китай, целящо да разбере по-добре тогавашния предстоящ водач на Китай и среща през 2017 година в последните дни на администрацията на Барак Обама.

Във вторник Си ще организира първата публична среща с австралийски водач от 2017 година насам, разгласи министър председателят Антъни Албанезе, след съгласувана акция на напън от страна на Пекин против близкия съдружник на Съединени американски щати.
 С прегръдка Байдън и Си Дзинпин дадоха обещание да върнат връзките Съединени американски щати - Китай в правия път
С прегръдка Байдън и Си Дзинпин дадоха обещание да върнат връзките Съединени американски щати - Китай в правия път

Двамата организираха първа персонална среща на Г-20 в Бали
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР