Президент Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван

...
Президент Румен Радев е подписал указа за назначаването на Иван
Коментари Харесай

Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев

Президент Румен Радев е подписал указа за назначението на Иван Гешев за основен прокурор, само че стартира необятно публичен спор за промени в Конституцията за промяна в правосъдната система.
Преди да направи своето изказване по тематиката, президентът се срещна с Иван Гешев. Държавният глава бе безапелационен, че няма по какъв начин да не подпише указа, тъй като по този начин изисква Конституцията, а той постоянно е отстоявал нейното съблюдаване.
Начинът на осъществяване на този избор би трябвало да поражда доверие, а не подозрение, съобщи още президентът. Няма по какъв начин да се вслушам в апелите за нарушение на Конституцията. Няма да позволи тъкмо президентът да наруши Конституцията, обърна се Радев към тези, които го приканиха за повторно да не подпише назначението на Гешев.
Той посочи, че преди този момент е поканил новоизбрания основен прокурор на среща и ясно е изразил пред него своите упования. Отправих апел за самостоятелна прокуратура, отнасяща се еднообразно към всички, без оглед на обществено състояние и политическа принадлежност. Българите чакат развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за Апартаментгейн, за БАБХ и мобибните инсинератори, за безобразното строителство на пътища, изброи Радев. Той изиска отмъщение и изясняване на всички отговорни - това ще е същинският тест за новия основен прокурор. Не селективно изтъкване, а изтъкване на всички, акцентира Радев.
В българския парламентарен модел отчетността на основния прокурор завършва с неговия избор.
Затова стартирам необятен публичен спор за промени в Конституцията. Ще поканя институции, политици, цивилен организации, професионални организации за промени в правосъдната система, приключи президентът.

Очаквайте детайлности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР