Президент по френски или канцлер по германски? Италианският министър-председател Джорджа

...
Президент по френски или канцлер по германски? Италианският министър-председател Джорджа
Коментари Харесай

Президент по френски или канцлер по германски: Мелони започна конституционна реформа

Президент по френски или канцлер по немски? Италианският министър-председател Джорджа Мелони сложи началото на огромната конституционна промяна, в която се провалиха нейните прародители, за да укрепи изпълнителната власт в една страна, белязана от непрекъснатата промяна на държавните управления.

" Имам мандата на италианския народ " да стартира " институционалните промени, от които Италия се нуждае ", предизвести тя, преди да одобри за съвещания представителите на партиите в Камарата на депутатите.

На дневен ред са два разновидността: президентска власт с всеобщо избиране на президента, който до момента се избираше на общо съвещание на двете камари с присъединяване на представители на областите, или избиране посредством директни всеобщи избори на ръководителя на Министерския съвет (шефа на правителството), система, наричана " премиерато " (в която министър председателят е глава на изпълнителната власт - бел. ред.). Целта е да се стабилизира изпълнителната власт - " едно държавно управление за пет години ", споделя Джорджа Мелони - до момента в който от 1946 година насам Италия е имала 68 държавни управления. За първия вид, основан на френския модел, от дълго време приканват " Италиански братя ", постфашистката партия на Джорджа Мелони. Реформата би трябвало да бъде утвърдена с болшинство от две трети в Народното събрание - затруднение, което евентуално ще се окаже непреодолимо, като се имат поради различията в левицата, които водачът на крайната десница даде обещание да преодолее посредством привикване на референдум.

Реформата ще влезе в действие едвам през 2029 година, в края на мандата на настоящия президент на републиката Серджо Матарела.

Матарела, чиято политическа кариера стартира във към този момент закритата партия " Християндемокрация ", е считан за страж на институциите пред всяко прелъщение за антидемократично отклоняване от страна на ултраконсервативното болшинство, до което доведоха изборите през октомври 2022 година

Канцлер по немски

Сред опозицията, срещу се афишират Демократическата партия (ДП) на Ели Шлaйн - която се застъпва за статут, въодушевен от този на немския канцлер - както и Движение " Пет звезди " на някогашния началник на държавното управление Джузепе Конте. Сред центристите са Карло Календа и най-много Матео Ренци, някогашният министър председател, който не съумя да прокара своята промяна. Очаква се те да поддържат Джорджа Мелони.

В същото време измежду болшинството, партията " Лига " на вицепремиера Матео Салвини упорства за " диференцирани автономии " сред териториите на полуострова. Произлизаща от групировката " Северна лига ", антиимигрантската партия има намерение да извоюва повече въздействие и самостоятелност за северните райони, които са доста по-богати от тези в Южна Италия. " Безмилостното отношение на държавното управление към южната част на страната е неразбираемо ", гневи се Ели Шлaйн, съгласно която диференцираната автономност рискува да " задълбочи още повече териториалното неравноправие ", което към този момент е крещящо.

Консултациите сред болшинството и опозицията се организират в напрегната конюнктура: в понеделник ръководителят на публичната радио- и телевизионна група РАИ Карло Фуортес, назначен от предшественика на Джорджа Мелони Марио Драги, разгласи оставката си поради напън, оказан му съгласно него от страна на държавното управление.

 Италианското на първо място: Мелони пази културната еднаквост с риск да подразни Европейски Съюз Италианското на първо място: Мелони пази културната еднаквост с риск да подразни Европейски Съюз

В писмо до Министерството на стопанската система и финансите, от което зависи, Карло Фуортес декларира, че отхвърля да одобри измененията в публицистичната линия и програмата, които съгласно него " не са в полза на РАИ ".

За левицата тази оставка е резултат от маневрите на изпълнителната власт - най-дясната в страната от Втората международна война насам - целящи да слагат отпред на публичната културна и осведомителна работа персони с близки до техните политически възгледи.

Освен това се вършат и стратегически назначения в националната и митническата полиция, които са разследване на " не изключително транспарантни " договаряния, написа в. " Кориере каузи сера ".

(БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР