През зимата едни от най-подходящите гозби са тези, които съдържат

...
През зимата едни от най-подходящите гозби са тези, които съдържат
Коментари Харесай

Сезонът на киселото зеле

През зимата едни от най-подходящите гозби са тези, които съдържат кисело зеле. Почти няма дом, в който да не се прави огромно количество от продукта в добре познатите на всички каци. Не един път сме чували израза, че свинското си отива най-вече с киселото зеленце, а както знаем свинско месо е най-честият клиент на нашата софра от месата през студената и мрачна зима.

Но в действителност киселото зеле може да бъде приготвено по най-различни способи и да се прибавят, както мазни по този начин и по-леки меса. Вкусни са и предписания, които не съдържат месо, а единствено някакви разнообразни типове зеленчуци.

Най-често киселото зеле в постен вид се подготвя с фасул. В някои краища на България избират да го вършат и с ориз на фурна, апропо доста забавна и вкусна рецепта. Но без значение какво сте решили да приготвите, с цел да стане вкусна гозбата със зеле, най-важното предписание е да бъде по-мазничко. Просто на този артикул му е нужна лой и при положение, че сте решили да готвите постна гозба, сложете повечко олио.

 Свински ребра със зеле

Сега всеки, който се храни здравословно ще каже, че това е призрачен сън за организма, обаче приемете, че има хора, които обичат да си угаждат и да не се престарават в старанието си да се хранят природосъобразно. За хубаво или неприятно на българите зимата им минава в ястие на туршии, свинско, кисело зеле и праз.

Та за гозбите с кисело зеле – можете да приготвите доста хубави сармички, в които би трябвало да има най-малко малко сланина, тъй като другояче са сухи и по никакъв начин няма да ви се харесат. Можете да сложите не наложителната кайма, а мляно месо, което да има малко повече сланина по себе си.

Най-общо, с цел да съумеете да приготвите добра манджа с кисело зеле би трябвало да извършите следните неща:

 Зелеви сарми

1. След като сте извадили зелката от т.нар каца, би трябвало да я отцедите от зелевия сок, който се съдържа в зеленчука. Ако ще вършиме някаква гозба, която ще се запича, а даже и да се задушава, не е належащо да го изстисквате до момента в който премахнете целия сок.

Можете да оставите част от сока в зелката, по-късно той ще се изпари до момента в който го варите или печете и това ще му даде спомагателен усет. В случай обаче, че желаете да извършите сарми – внимавайте от предпочитание да изстискате зелката да не скъсате листата.

2. Както към този момент споменахме, би трябвало да има в случай че не повече лой, то най-малко мазно месо, с цел да стане задоволително сочно зелето.

3. При рязането пробвайте да не го режете на едри части – колкото по-дребно, по-лесно се сварява.

4. Ако желаете да извършите нежно зеле, най-добре да употребявате глинен гювеч. Разбира се, в случай че приготвите гозбата в елементарна тава или тенджера, също ще се получи добре.

5. Не е доста желателно да добавяте сол до момента в който готвите кисело зеле – рискувате да пресолите гозбата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР