През зимата доскорошният национал Симеон Славчев изненада футболната общественост у

...
През зимата доскорошният национал Симеон Славчев изненада футболната общественост у
Коментари Харесай

Славчев: В Левски няма спокойствие

През зимата досегашният национал Симеон Славчев изненада футболната общност у нас, сменяйки Локомотив Сф, където бе главен състезател, с третодивизионния полски Виешиста Краков. Опитният футболист приказва пред " Мач Телеграф " за сегашния си отбор и живота в Полша, само че разяснява и някогашните си тимове - Левски, Локо Сф, както и националният отбор.

Симеоне, към този момент половин година си част от Виешиста Краков, който играе в трета дивизия. Как би определил този собствен ход?

- Чувствам се доста добре. Тренирам професионално и се сготвям за сезона, който стартира след 2 седмици. Имах потребност от успокоение, което открих тук. Отборът ми, въпреки и в по-долна дивизия, е извънредно професионален, и одобрих офертата им поради целия план, който се гради тук. Имаме физиотерапевти, лекари, щабът е огромен. Аз си приказвам постоянно с мои някогашни съотборници от България, и те ми споделят, че тимове от елита, пък да не приказваме за " Б " група, въобще нямат такива условия.

Как тъкмо се стигна до този неочакван трансфер?

- Искаха ме от Лехия Гданск, където преди този момент бях играл 2 години. Дори приказвах със притежателя на Локомотив Сф - Иван Василев, че съвсем несъмнено ще мина в този тим. Но по-късно се появи офертата на Виешиста Краков. Искаха ме от Турция, Кипър, даже Малайзия, само че актуалният ми клуб ми предложи доста добър и дълъг контракт, който в последна сметка взех решение да подпиша.

Спокоен ли е животът в Краков?

- Градът ми харесва. Той е вторият по величина в Полша. Туристически център и като цяло е прелестно да живееш тук. Жив град, както се споделя.

Следиш ли протичащото се в някогашния ти тим Локо Сф?

- Разбира се. В " Надежда " се усещах като вкъщи си. Беше построена една чудесна сплав от управление, треньор, тим, почитатели, и поради това имаше резултати. Играехме чудесно против мощните, а и Локо Сф стигна до полуфинал за Купата на България.

Не може да не те питаме и за Левски. Как би коментирал обстановката на " Герена "?

- Интересно ми е да виждам Левски с Николай Костов. Не съм работил с него, само че мога да споделя, че той има хубави хрумвания за футбола. Иска тимът му да има топката, да диктува протичащото се на терена. Това е футболът, който множеството почитатели харесват. Но в Левски в никакъв случай няма успокоение. Пак има разделяне на лагери. Аз не знам кой е крив и кой е прав. Всичко това въздейства на резултатите на тима. Аз към този момент имах своя опит в Левски. Да, нещата не се развиха както би трябвало, само че очевидно по този начин е трябвало да се случи. Казаха се много неща, които не дават отговор на истината, само че не искам да се връщам към този момент на тази тематика. Пожелавам хубави моменти за почитателите на Левски, те го заслужават.

Как би коментирал началото на сезона в българското състезание?

- Следя всичко, протичащо се в българския футбол. И тази година борбата за купата ще е доста забавна. Лудогорец и ЦСКА влизат с инерцията от предишния сезон. ЦСКА 1948 ми харесва като тим и като жанр. Любопитно ми е по какъв начин ще се показа Локо Сф с нов треньор и с съвсем напълно нов състав. Ще проследявам деликатно и Ботев Пд поради Станислав Генчев.

Ще се оправи ли той с това предизвикателство?

- Вярвам, че ще се оправи. Той е млад и доста можещ треньор. С него се разбирах отлично. Сега отива в клуб, който има страховит стадион и финансова непоклатимост. Но е значимо да се знае, че мощен тим не се гради за малко време. Трябва успокоение и нещата ще се получат. Но знаем по какъв начин е в България - " Който заплаща, той поръчва музиката ". И хората с парите нямат изключително самообладание към никого.

И четирите ни евроучастника имат мачове тази седмица. Как виждаш ти дуелите на Лудогорец с Олимпия Любляна, на ЦСКА със Сепси, на ЦСКА 1948 с ФКСБ и на Левски с Шкупи?

- Аз мощно желая и четирите тима да преминат тази фаза. Евротурнирите са напълно друго нещо. Тръпката преди евромач е неописуема. Ще бъде мъчно на българските тимове, само че за какво да не продължат и четирите ни отбора. Имам повече наблюдения върху Лудогорец, тъй като те въпреки всичко към този момент отстраниха един противник в Европа. Гледах деликатно реванша им с Балкани, и мога да кажа, че съм впечатлен. За една седмица такава смяна... Личи си треньорският почерк на Ивайло Петев. Това не е фойерверк. Всеки един футболист знаеше какво да прави на терена, какви са неговите функционалности. Явно след загубата с 0:2 в Косово, футболистите са осъзнали, че могат да отпаднат от Шампионската лига доста рано и се решили, че би трябвало да слушат своя треньор. Резултатът го видяхме всички...

Не може да не поговорим и за националния тим. Харесва ли ти ударното подмладяване на селекционера Младен Кръстаич?

- Аз не съм почитател на това принудително подмладяване. Процесът в националния тим не би трябвало да е подобен. Трябва да играят най-подготвените. Вижте, националният тим е една месомелачка. Заради целия негативизъм от хора и медии към тима, момчетата се връщат без никакво самочувствие в своите тимове след лагерите. Колкото до подмладяването, няма по какъв начин селекционерът да не разчита на отлични футболисти като Ивайло Чочев и Георги Миланов. Да, те са мои другари, в действителност, само че и са страхотни футболисти. Чочев би трябвало да е главен състезател, а те не го викаха. Чак най-после към този момент селекционерът беше заставен да разчита на него. И то след неприятни резултати, офанзиви по обществени мрежи и така нататък

Колкото до Георги Миланов, ние си всички знаем каква класа е той. Демонстрира своите благоприятни условия в Левски, а откакто отиде в чужбина, беше пропуснат. Да не би качествата му да се се изпарили? Не, несъмнено. И друго не мога да схвана на този селекционер. Как един футболист не му е в първия лист, по-късно го вика на пожар, и внезапно е титуляр. Вече няколко такива случая има. Аз като българин, желая тимът ни да побеждава непрекъснато. В момента съм чужденец и не ми е прелестно като отида на подготовка след мач на България да ме питат " Как свършихте нощес? " или " Коя е най-голямата ви звезда? ". Искам да имаме самочувствие. Всички се радват на успехите на националния тим, той е лицето. Спомням се какъв брой добре сме се чувствали след успехите над Нидерландия и Швеция. Дано отново изживеем такива моменти.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР