През юни Община Плевен възложи експертиза за състоянието на бюст-паметника

...
През юни Община Плевен възложи експертиза за състоянието на бюст-паметника
Коментари Харесай

Приключва реставрацията на паметника на Христо Ботев в Плевен

През юни Община Плевен разпореди експертиза за положението на бюст-паметника на Христо Ботев на едноименния бул., оповестиха от Общината.

На база извършен  оглед, взети проби и следващ микробиологичен разбор заключението на реставратори е, че паметникът не е в положително положение.

Облицовъчните плочи са пропукани вследствие на навлизане на вода, бронзовият бюст, незнайно по кое време и от кого е бил оцветен с черна минерална багра, която на доста места е олющена, създавайки предпоставки за разяждане.

Паметникът е дело на скулпторката Виолета Димчева, издигнат е през 1974 година В тази връзка Община Плевен разпореди осъществяването на действия по разчистване, реституция и консервация на бюст-паметника на поета бунтовник.
 Община Плевен
Извършват се следните възстановителни работи: разчистване на карбонизирано наслагване в основата на паметника и в предната и задница на гранитната обшивка, обезмасляване на бюста и облицовката от агресивното влияние на автомобилните газове и насъбрания прахуляк, разчистване на минералната черна багра, с която е оцветен бюстът; разчистване на корозията от бюста в следствие от климатичните въздействия и възстановяване на повредените сектори; консервиране на метала с пигменти; обработка и туширане на пукнатините по гранитната обшивка.

Реставрационните действия ще приключат до края на седмицата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР