През юни фондовете за допълнително пенсионно осигуряване успяват окончателно да

...
През юни фондовете за допълнително пенсионно осигуряване успяват окончателно да
Коментари Харесай

Партидите за втора пенсия се върнаха към нивата отпреди кризата

През юни фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване съумяват дефинитивно да преодолеят загубите от корона рецесията, само че с цената на стопени над 700 млн. лева от осигуровки на българите, родени след 1959 година След срутва през февруари и март, пенсионните сдружения започнаха да се възвръщат, само че едвам в този момент чистите им активи излизат над равнището от декември и януари. За последните 24 месеца Комисията за финансов контрол е определила минус 2.57% минимална рентабилност. Това демонстрира статистика на комисията, оповестена неотдавна.

Нетните активи на универсалните фондове, в които наложително се обезпечават родените след 1959 година, доближават през юни 13 483 269 лева Това е първият месец, в който се регистрира по-висока стойност от тази през декември (13 212 280 лева.) и януари (13 338 825 лева.). Разликата обаче не е забележителна за мащабите на системата - 270 989 лева нарастване. За шестте месеца на годината в универсалните фондове са постъпили 752 462 000 лева от осигуровки на хората. От данните излиза, че тези приходи са съвсем напълно заличени от срутва на международните тържища. За същия интервал сдруженията са си начислили 85 143 000 лева такси и удръжки, като тази сума е за всички типове частни фондове - универсални, професионални и доброволни.

Любопитен подробност от последните данни на КФН е включването в формалната статистика на универсалните фондове на нова възрастова група - 60-64 година Това ще са първите хора, които ще получават две пенсии. Очаква се през есента на идната година по-масово да стартират да излизат в пенсия дамите, родени при започване на 1960 година (тогава изискуемата пенсионна възраст за тях ще бъде 61 година и 8 месеца). Те имат в партидите си 4140.66 лева приблизително, а мъжете - 4156 лева

Тази усреднена стойност не е изключително показателна, защото осигурителните специалисти позволяват, че до една трета от партидите са кухи, т.е. по тях няма ритмични приходи, а действително хората с постоянно обезпечаване имат по-големи суми. Видно е обаче, че месеци преди началото на етапа на погашение, статистиката не дава огромна вяра за основни заплащания от втория дирек. В същото време към този миг финансовото министерство е неумолимо за смяна в коефициента на редукция на главната пенсия от Национален осигурителен институт, който се постанова поради отчисленията на вноски към втория дирек. Според той се чака да бъде 20%, като последователно нараства до над 25% през 2050 година, само че съгласно мненията на доста специалисти не би трябвало да бъде повече от 7-12%.

Другата възрастова група, която е най-близо да бере плодовете на промяната - хората на 50-59 година, има приблизително в партидите си 4325.72 лева (4359.85 лева за мъжете и 4292.26 лева за жените). Общо за всички възрасти междинното струпване в универсалните фондове към края на юни е 3510 лева, като едвам надвишава равнището от декември - 3466.28 лева Повишението е единствено с 43.72 лева, само че през това време приблизително в партида са постъпили 396.15 лева от осигуровки. Това демонстрира и на самостоятелно равнище по какъв начин рецесията върна спестяванията няколко месеца обратно.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР