През юли щатската валута рязко обърна посоката си. Подхранен от

...
През юли щатската валута рязко обърна посоката си. Подхранен от
Коментари Харесай

Силният долар подкопава развиващите се икономики

През юли щатската валута внезапно обърна посоката си. Подхранен от разширяващия се раздор в международната стопанска система, до момента в който Съединени американски щати се оправя изненадващо добре, а растежът в Китай и Европа се забавя, доларът нарастна внезапно по отношение на съвсем всяка съществена валута през последните два месеца, написа Bloomberg.

Това ненадейно възобновление ехти на всички места по света. Инвеститорите към този момент преустановяват покупко-продажбите. Официалните лица в Китай и Япония подхващат ограничения за отбрана на своите валути. Американските компании се приготвят за удар върху облагите си. А в развиващия се свят се разсънват мъчителни мемоари от 2022 година, когато доларът провокира стопански разтърсвания, повишавайки цените на стоките на международните пазари и увеличавайки бремето на външните задължения.

Доларът още веднъж е звяр “, сподели Марк Наш, фонд управител в Jupiter Asset Management.

Възстановяването на зелената валута е още един образец за това какъв брой доста пазарите са били заслепени от изненадващата резистентност на американската стопанска система – и трайната инфлация, която идва с нея. В края на 2022 година множеството икономисти предвидиха, че Федералният запас евентуално към този момент ще е минал оттатък режима на битка с инфлацията, намалявайки лихвените проценти, с цел да стартира бързо възобновяване след рецесията.

Вместо това Съединени американски щати се развиват, макар че растежът демонстрира признаци на закъснение. Това кара вложителите да пренасочват пари към Америка, където се чака лихвените проценти да останат по-високи, а фондовият пазар е подсилен от упованията, че Фед ще приключи цикъла си на повишение на лихвите с значително непокътната стопанска система.

Комбинацията изтласка показателя Bloomberg Dollar Spot още веднъж към тазгодишните върхове след рекордно осемседмично рали, което стартира в средата на юли. Засега доларът към момента остава под върховете от предходната година. Това направи последствията по-приглушени, в сравнение с през 2022 година, когато внезапното повишаване на американската валута утежни инфлационния напън по света, вдигайки цените на стоките, в това число петрола, които се ценообразуват в долари.

Но поради дребното убеденост, че динамичността зад неотдавнашното му повишаване скоро ще се обърне, анализаторите се отхвърлиха от мечи апели за $.

Чарлз Дибел, началник на отдела за търговия с закрепена рентабилност в Mediolanum International Funds, е подкрепял по-слаб $ при започване на 2023 година, само че заема неутрална позиция към средата на годината, защото стопанската система на Съединени американски щати продължава да се показва по-добре.

Ако опрете револвер в главата ми, евентуално към момента бих предпочел по-слаб $ през идващите шест до 12 месеца. Но за идващите три месеца не съм толкоз уверен. Вероятно може да се ускори още малко “, споделя той.

Кит Джукс, пълководец в Societe Generale, споделя, че в този момент пазарът се движи повече от различаващите се вероятности за напредък, в сравнение с от самите лихви. Той показва поевтиняването на еврото, макар че Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главните лихви предходната седмица, и отдава този ход на по-песимистичните вероятности за напредък на банката.

Единственото позитивно нещо, за което се сещам във връзка с еврото и паунда, е, че упованията за растежа на Англия и еврозоната към този момент са ужасни спрямо тези на Съединени американски щати “, написа той в записка до клиентите си.

В Съединени американски щати, където по-оптимистичните вероятности за облагите помогнаха да се покачат цените на акциите, покачването на $ заплашва да свие приходите от чужбина. Apple, да вземем за пример, сподели, че мощният $ е натежал върху продажбите в Европа и Азия, а Walt Disney чака посетителите на тематични паркове, идващи от чужбина, да намалеят. Миналата година анализатори от Credit Suisse Group пресметнаха, че всеки скок на $ от 8% до 10% води до приблизително към 1% удар върху облагите на американските компании.

Като цяло обаче страните с нововъзникващи пазари евентуално ще понесат главната тежест. Причината частично е, че скъпият $ прави вноса по-скъп и ускорява в допълнение инфлационния напън, насърчавайки централните банки да поддържат високи лихвени проценти, с цел да защитят своите валути и да предотвратят приключването на пари в брой.

Миналата седмица държавното управление на Полша се намеси, с цел да поддържа злотата, откакто по-голямото от предстоящото понижение на лихвените проценти провокира ликвидация на валутата. Подобни придвижвания на лихвите може да са останали безнаказани в предишното, само че мощният $ не оставя доста място за разхлабване на политиката в поддръжка на икономическия напредък.

В Китай и Япония публични лица този месец алармираха за подготвеност да защитят валутите си от по-нататъшни спадове. След като интернационално търгуваният юан затвори на рекордно ниско равнище, китайските централни банки реагираха, повишавайки дневните референтни лихвени проценти на юана по-силно от предстоящото, и се пробваха да вдигнат разноските за финансиране за тези, които залагат против валутата. В Япония Масато Канда, заместник-министър на финансите по интернационалните въпроси, уточни, че държавното управление е готово още веднъж да се намеси на пазарите, в случай че йената отслабне още повече.

Ако една или и двете от тези централни банки се намесят посредством валутни запаси, евентуално посредством продажба на американски държавни облигации, вероятностите пред $ са неразбираеми “, написа Ева Сун-Уай, паричен управител в Лондон за M&G Investments, в записка до клиентите си.

Спад в стопанската система на Съединени американски щати също може да ограничи възхода на $, макар че има малко признаци за подобен на хоризонта. Марк Наш, основаният в Лондон фонд управител в Jupiter Asset Management, е измежду тези, които са изумени от измененията на международните пазари тази година.

Миналата година неговият облигационен фонд надвива над повече от 90% от съперниците си, отчитайки над 6% растеж. Той обаче е обиден от непредвидени придвижвания на цените на облигациите, когато колапсът на Silicon Valley Bank подхрани опасенията за кредитна рецесия в Съединени американски щати, и е изгубил към 1% през 2023 година

Залогът му против $ също се оказва неприятен. Имаше моменти, когато валутата поевтиняваше при по-слаби от предстоящото данни единствено с цел да се обърне единствено часове по-късно. Той вижда това като явен знак: придвижванията на $ отразяват понижените вероятности за напредък на други места по света. Така се отхвърля от мечата си позиция за американската валута през юни.

Историята на растежа на Съединени американски щати е просто мощна, а останалият свят е слаб. Ако Фед успее да укроти инфлацията и растежът на Съединени американски щати продължи, доларът ще остане мощен “, сподели той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР