През януари 2020-а година общият показател на потребителското доверие в

...
През януари 2020-а година общият показател на потребителското доверие в
Коментари Харесай

Отчитат отслабване на потребителските нагласи в началото на годината

През януари 2020-а година общият индикатор на потребителското доверие в България понижава с 0,5 пункта по отношение на нивото си от началото на последното тримесечие на миналата година (спрямо октомври 2019), когато набъбна с 1,1 пункта, като това се дължи напълно на намаляване на доверието измежду градското население на страната, демонстрира постоянно тримесечно изследване на Националния статистически институт.

Това съставлява първо намаляване на потребителските настройки след тяхно усъвършенстване през предходните две тримесечия, когато те се приближиха до значимия дълголетен връх от април 2018-а година (най-високо равнище на доверието на потребителите от пролетта на 2007 година).

Спрямо предходното изследване на Национален статистически институт има известно утежняване на мненията на българските консуматори за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и на техните прогнози за идващите дванадесет месец.

По-неблагоприятни спрямо октомври 2019 година са и оценките на изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца, до момента в който инфлационните упования се резервират за идващите дванадесет месеца.

По-негативни спрямо три месеца по-рано са на мненията на потребителите, живеещи в градовете, във връзка с финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца (спад на съответния индикатор с 2,1 пункта), до момента в който съгласно потребителите, живеещи в селата, финансовото положение на техните семейства през последните дванадесет месеца се усъвършенства (скок с 5,1 пункта).

Същата наклонност се следи и във връзка с упованията за идващите дванадесет месеца по отношение на финансовото положение на семействата както в селата, по този начин и в градовете.

По отношение на упованията за безработицата в страната през идващите дванадесет месеца прогнозите на потребителите са малко по-позитивни спрямо октомври 2019, регистрира новото изследване на Национален статистически институт, разяснява БНР.

През януари болшинството консуматори не престават да правят оценка икономическата обстановка в страната като неподходяща за икономисване, макар че техният условен дял понижава леко по отношение на три месеца по-рано.

Национален статистически институт регистрира над 10 % растеж на пътуванията на българи в чужбина

Последната анкета на Национален статистически институт обаче записва малко по-позитивна настройка в желанията на селското население във връзка с осъществяването на разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост и за "покупка на автомобил " през идващите дванадесет месеца.

Трябва да се има поради, че индикаторът "доверие на потребителите " на Национален статистически институт съставлява приблизително аритметично на балансите на упованията за развиването през идващите дванадесет месеца на финансовото положение на семействата, на общата икономическа обстановка в страната и на спестяванията на семействата и безработицата, като последният баланс се взема с противоположен знак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР