През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат

...
През януари 2019 г. предвиждаме конференция, на която да бъдат
Коментари Харесай

През януари представят резултатите от предпроектното проучване за газоразпределителния център


През януари 2019 година предвиждаме конференция, на която да бъдат показани резултатите от предпроектното изследване за газоразпределителния център. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отрасловата парламентарна комисия. Тя не скри, че чака положителни вести по отношение на опцията за реализация на амбициозния и извънредно значим за България план, както и че чака на конференцията да участват евентуални задгранични вложители.

" Не сме спрели да водим диалози с евентуални участници в този план. Не сме спрели даводим диалози и с Европейската комисия ", съобщи Петкова и акцентира, че тя твърдо стои зад плана. " Може би в последно време не сме имали опция да дадем по-голяма публичност, тъй като не подготвени окончателните резултати от предпроектното изследване ", акцентира енергийният министър, представена от организация Фокус.

Във връзка с плана " Турски поток " тя разясни, че главният детайл в политиката на държавното управление е да се подсигурява сигурността на доставките на газ и България да резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа. " През юни предходната година подписахме пътна карта с Газпром. На базата на този документ вършим разбори, свързани с опцията за разширение на нашата газопреносна инфраструктура, с цел да бъдем съответни на огромните планове, които се осъществят към нас ", сподели още Петкова и добави, че би трябвало да бъдем " извънредно деликатни и прецизни във връзка с спазването на европейското законодателство ".

" По отношение на нуждата от смяна в законодателството по отношение на изследването в надълбоко Черно море мога да кажа, че такава опция за удължение съществува и към сегашния миг. Ние сме се възползвали и надлежно нашите сътрудници предявяват такива претенции и сме удължили този период ", съобщи Петкова. Във връзка с търсенето в блок " Терес " министърът посочи, че такава съгласувателна процедура не е предходна. " В момента се приготвят документите, свързани с процедурата за търсене и изследване, това е дълъг развой ", съобщи тя, като посочи, че това ще се случи най-вероятно до края на годината.

" Що се касае до търсенето и изследването в блок " Хан Аспарух " и изследванията в блок " Силистар ", периодите са удължени за осъществяването на още един сондаж. Договорите са подписани и сътрудниците ни не престават да работят. По отношение на Варна - Запад процедурата е в ход, движи се и напълно скоро ще бъде реалност " изясни министър Петкова.

Министерство на енергетиката ще направи всичко допустимо да се намеси в договарянията с " Газпром " в най-удачния миг, с цел да реализира положителни цени за българския пазар на природен газ. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време чуването й в парламентарната комисия по енергетика в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Таско Ерменков по отношение на цената на газа и какво счита да предприеме ръководеното от нея министерство, съобщи Агенция „ Фокус “.

Във връзка с договарянията сред „ Булгаргаз “ и „ Газпром “, тя разясни, че това, което следва да се случи и се случва във взаимоотношенията сред тях не са обичайните договаряния въз основата на контракти. „ Тези договаряния или тези нови взаимоотношения са резултат от съглашението, което Европейска комисия реализира с „ Газпром “ по по този начин нареченото антимонополно дело “, сподели Петкова. „ Съгласно подписаното съглашение сред „ Газпром “ и Европейска комисия на 6 август е изпратено писмо до „ Булгаргаз “, в което се показва на какво съображение се изпраща и на какво съображение към него са препоръчани две допълнения. Едното касае опциите за промяна на механизма за предоговаряне на цената, а другото е обвързвано с точката за доставка, разясни Петкова. По думите й Европейска комисия е постигнала благоприятни условия за съответните страни членки, които имат контракти с „ Газпром “, да могат да организират договаряния на всеки две години.

„ В допълнението ясно е записано какъв е редът за водене на подобен вид договаряния и подобен вид самодейност от наша страна “, изясни още министърът на енергетиката.

След изпращане на заявката от страна на контрагента на „ Газпром “ в границите на 120 дни се водят договаряния сред двете страни. Министър Петкова съобщи, че в случай че в границите на 120 дни не бъде реализирана договореност, то тогава има опция тази рекламация да бъде показана пред арбитраж, който би трябвало да бъде наложително държава-членка на Европейски Съюз.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР