През януари 2017 г., дни след като Мексико екстрадира в

...
През януари 2017 г., дни след като Мексико екстрадира в
Коментари Харесай

Как империята на синовете на Ел Чапо трови САЩ с фентанил

През януари 2017 година, дни откакто Мексико екстрадира в Съединени американски щати известния наркотрафикант Хоакин " Ел Чапо “ Гусман, неговият картел Синалоа - един от най-мощните наркосиндикати в Мексико - беше управляван от четиримата му синове Иван, Алфредо, Хоакин и Овидио, известни още като “Лос Чапитос ” или " дребните Чапо “. Лос Чапитос надминават упованията на съперниците си, които в началото им се подиграват и ги смятат за капризни принцове, стабилизирайки поразклатилата се наркоимперия на татко си, откакто той е изпратен в затвор в Съединени американски щати, и диверсифицирайки бизнеса с въвеждането на нов тип синтетични опиати, означават чиновници по сигурността и разузнаването, представени от Ройтерс.

Залагайки на фентанил - синтетичен опиоид, който е 50 пъти по-силен от хероина – братята съумяват да провокират опиоидна зараза, която непосредствено ги трансформира в цел за американската Агенция за битка с опиатите (ДЕА).

" Лос Чапитос са пионери в производството и трафика на най-смъртоносния опиат, с който страната ни в миналото се е сблъсквала “, сподели на конференция във Вашингтон на 14 април ръководителят на ДЕА Ан Милграм. " Те наследиха световна наркоимперия и я направиха по-безмилостна, по-агресивна и по-смъртоносна “, добави тя.

Според американски и мексикански чиновници за битка с опиатите четиримата братя се оказват основни фигури в картела Синалоа. Докато синдикатът е хлабава конфедерация от  наркотрафикантски групи, които си сътрудничат във връзка с логистиката и сигурността, алиансът Гусман е дирек на организацията и Лос Чапитос съумяват бързо да консолидират властта в него.

Постепенно тези напористи млади мъже си построяват известност на проницателни предприемачи. Със основаването на секрети лаборатории за произвеждане на фентанил в Синалоа и със усилване на контрабандата на прекурсорни химикали от Китай, те спомагат за превръщането на Мексико от директна страна за творби в Китай фентанил в главен индустриален център на този опиат, настояват американски чиновници и източници от ДЕА.

В резултат на това облагите им са астрономически. Картелът може да трансформира прекурсорни химикали на стойност 800 $ във фентанил на хапчета или на прахуляк, който носи облага от към 640 000 $, съгласно обвинителен акт, издигнат против братята през април в южния окръг на Ню Йорк. Парите от трафика на фентанил се употребяват от Лос Чапитос за подкупване на политици и служители на реда и за финансиране на непрестанно възходяща войска от наемни убийци, защитаваща ползите на братята, сочат американски прокурори.

Ударът, нанесен по улиците на Съединени американски щати, е унищожителен. Почти на всеки осем минути един американец умира от свръхдоза с фентанил, сподели заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Лайза О. Монако на конференцията във Вашингтон. Смъртните случаи от свръхдоза в Съединени американски щати, голям дял от които се дължи на фентанила, нарастват до 107 000 през 2021 г, добавя Ройтерс.

Възходът на Лос Чапитос съответствува с решението на мексиканския президент Лопес Обрадор да се дистанцира от нападателната политика за битка с наркотрафика на своите прародители, настояват представители на американските и мексиканските управляващи.

След като встъпва в служба през декември 2018 година, Лопес Обрадор преструктурира силите за сигурност на Мексико, елиминирайки екипи, които преди този момент са били в челните редици на разузнаването на картелната активност. Освен това той лимитира съдействието си със Съединени американски щати по въпроси за сигурността и заобикаля да ползва тактиката на своите прародители, довела до залавянето на Ел Чапо и на други известни наркотрафиканти, съгласно американски и мексикански чиновници по сигурността.

Вместо това Лопес Обрадор взема решение да се концентрира върху обществени стратегии за справяне с престъпността и насилието измежду елементарните хора посредством по този начин наречената политика на " обятия, не патрони ".

Сътрудничеството в региона на сигурността сред Съединени американски щати и Мексико е в крах, като Лопес Обрадор дефинира неотдавнашните обвинявания на Съединени американски щати против четиримата братя като " корист, арогантна интервенция, която не би трябвало да се приема при никакви условия ". Мексиканският водач добави, че казусът е фиктивен от сътрудници на ДЕА, настоящи в Мексико, което той счита за нарушаване на суверенитета.

От 2009 година насам всички братя са упреквани неведнъж от американските управляващи в хипотетични закононарушения, като пране на пари, владеене на оръжие и трафик на фентанил, хероин и кокаин.

В същото време фентанилът продължава да " тече “ на север. За миналата година американските гранични служби са задържали на границата с Мексико над 6 тона фентанил, което е с 400 на 100 повече от конфискуваното количество през 2019 година, а през февруари и март са конфискували общо над 2 тона от този опиат, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР