През втората половина на 18 век в Бургас се случва

...
През втората половина на 18 век в Бургас се случва
Коментари Харесай

Митко Иванов за лидера в залива - Бургас в средата на ХVІІІ век

„ През втората половина на 18 век в Бургас се случва нещо и от едно малко пристанище, дребен зърно изхабен пункт и населено място, за което има фрагментарна информация, внезапно ние получаваме напоително сведения. Някои от тях даже стряскащи – градът, внезапно се трансформира във водещо населено място за цялото днешно Южно Черноморие и значим за износа на зърно и измежду най-важните стратегически пунктове за Османската империята в този район “.

Тази тематика показва в рубриката „ Старият Бургас по Дарик Югоизток “, историографът и съавтор на „ Историята на Бургас “ – Митко Иванов.

Колко огромен е Бургас, какви хора са живеели в него, какво са купували, с какво са търгували хората в този интервал и къде се е намирал, по отношение на останалите Черноморски селища…

Отговор на тези въпроси, рисуващи образа на Бургас, историографът дава с откъс от труд на френския консул по Черноморието, академик и политик - Шарл дьо Пейсонел. Публикуван през 1787 година, когато дипломатът към този момент е на напреднала възраст, само че обхващащ 50-те и 70-те години на 18 век.



Освен, за смисъла на Бургас, животът в този интервал на локалните поданици и стопанските сведения, Митко Иванов прави параленост, съгласно стойностите на стоките и опциите на локалното население в средата на 18 век, откривайки достоверни текстове от документи на Шарл дьо Пейсонел, касаещи стопанската система и на региони като Анадола, да вземем за пример.

Ярко изпъква обаче и друго съпоставяне в интерес на Бургас като град на фона на две селца, както ги разказва френският посланик – днешните Поморие и Несебър. Информацията е подплатена и от сведения от 1774 година на висшия боен офицер Андре-Жозеф Лафит-Клаве, изпратен на задача в Империята. Той написа за Бургас като основното пристанище на залива, който е наименуван Бургаски, а до неотдавна бил Месемврийски.

Повече за обозначения като значим стратегически, икономически и съобщителен център Бургас и за благосъстоянието от сведения, които го вършат водач освен в залива, чуйте в звуковия файл от Митко Иванов:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР