През третото тримесечие на годината китайската икономика отчита по-бърз от

...
През третото тримесечие на годината китайската икономика отчита по-бърз от
Коментари Харесай

Китайската икономика отчита по-бърз от очаквания растеж през третото тримесечие

През третото тримесечие на годината китайската стопанска система регистрира по-бърз от упования ритъм на напредък. Според данни, оповестени в сряда от Националното статистическо бюро на Китай (NBS), брутният вътрешен артикул (БВП) за интервала юли - септември е повишен с 4.9% на годишна база, надминавайки упованията за 4.4% на интервюирани от Reuters анализатори.

По данни на NBS китайската стопанска система е отчела растеж от 4.5% на годишна база през първите три месеца на 2023 година и 6.3% през второто тримесечие. На тримесечна база китайският Брутният вътрешен продукт регистрира растеж от 1.3% през третото тримесечие, ускорявайки се по отношение на ревизирания растеж от 0.5% за предходния интервал и надхвърляйки прогнозата от 1%.

Шенг Лаюн, представител на NBS, съобщи, представен от Financial Times, че Китай е напът да реализира задачата си за 2023 година, защото стопанската система продължава да се усъвършенства и през четвъртото тримесечие. Той обаче добави, че въздействието на пандемията върху частния бранш е било " тежко " и че държавното управление би трябвало да усили поддръжката. Според NBS Китай ще успее да реализира задачата си за напредък от 5% през 2023 година, в случай че растежът на стопанска система през четвъртото тримесечие доближи 4.4%, оповестява Reuters.
Реклама Ръст в потреблението и индустрията
Данните на NBS демонстрират, че през септември промишленото произвеждане в страната е повишено с ритъм от 4.5% - същият като в предходния месец и с 0.8 процентни пункта по-бърз от този през юли. През септември показателят на мениджърските поръчки, който следи трендовете в индустриалния бранш, доближи 50.2 пункта по отношение на 49.7 през предходния месец. Стойност над 50 пункта свидетелства за разширение в бранша.

През първите девет месеца на годината общите продажби на потребителски артикули в страната регистрират растеж от 6.8% на годишна база. През септември потреблението е повишено с 5.5% на годишна база по отношение на 4.6% през август. През деветте месеца до края на септември услугите регистрират забележителен растеж от 18.9%.

През първите три тримесечия на годината вложенията в дълготрайни активи са нарастнали с 3.1%. По браншове вложенията в инфраструктурата и производството са се покачили с по 6.2% на годишна база, до момента в който тези във високотехнологичните промишлености - с 11.4%.

Инвестициите в недвижими парцели в страната обаче регистрират спад през тази година, като през първите девет месеца на 2023 година те са се свили с 9.1%. Продадената повърхност на комерсиалните здания регистрира спад от 7.5% на годишна база, а общите продажби на търговски здания са се свили с 4.6%. Частните вложения в дълготрайни активи също регистрират намаляване за първите три тримесечия на годината от 0.6%.
Реклама Свързани публикации Най-големият строителен бизнесмен в Китай Country Garden предизвести, че може да банкрутира 12 октомври 2023, 12:36 Икономическите вероятности пред Азия са най-лошите от десетилетия 3 октомври 2023, 10:47 Забавянето на китайската стопанска система се усеща в цяла Азия 10 септември 2023, 11:17 Отслабващата китайска стопанска система е риск за Япония 8 септември 2023, 14:38
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР