През третото тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната

...
През третото тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната
Коментари Харесай

Отчитат по-бавен растеж на заплащането на труда в еврозоната и в ЕС

През третото тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в еврозоната и в целия Европейския съюз се забави внезапно от техният двугодишен връх, доближат през интервала април - юни, като в това време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по растеж на заплащането на труда, демонстрират данни на Евростат, съобщи БНР.

Заплащането на труда в еврозоната се усили през третото тримесечие на годишна база с 1,6%, само че след растеж с 2,1% през предходните три месеца (най-солидно повишение на заплатите от първите три месеца на 2015-а година). В рамките на целия Европейски Съюз растежът на заплатите се забави до 2,1% от 2,5% през интервала април - юни.

В същото време почасовата цена на работната мощ (включваща налози, заплати и други разноски) в еврозоната набъбна през третото тримесечие с 1,6% след покачване с 1,8% през второто тримесечие, когато означи най-солиден напредък от началото на 2016-а година, до момента в който за целия Европейски Съюз растежът се забави до 2,1% от 2,3% през трите месеца до края на юни.

Днешните данни за еврозоната евентуално няма да бъдат приветствани от ЕЦБ, защото те не оправдават очакванията, че намаляващата безработица в района ще докара до по-силен напредък на заплащането на труда и до по-солидно извънредно ползване, допринасяйки по този метод за повишаване и на инфлация.

За разлика от Европейски Съюз и в частност от еврозоната, аналогичните данни на Евростат за България пък не престават да демонстрират стабилен растеж на заплащането на труда през третото тримесечие с цели 10,6% на годишна база след покачване с 10,7% през предходните три месеца. По този индикатор нашата страна заема трето място измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз, изпреварена само от Румъния (със скок на заплатите с 16,5%) и Унгария (с покачване от 12,6%).

Общата цена на работната мощ в нашата страна набъбна през трите месеца до края на септември с 10,7% след покачване с 11,0% през второто тримесечие, като и по този индикатор България е изпреварена само от Румъния (повишение с 16,5%) и Унгария (с 12,6%).

Данните на Евростат демонстрират, че най-солиден скок на заплатите в България през третото тримесечие е регистриран в индустриалния бранш (повишение с 11,3% на годишна база), следван от сферата на услугите (повишение с 10,7%) и строителството (със 7,6%).

Общата почасова цена на работната мощ в нашата страна също записва най-солиден растеж в промишлеността (скок с 11,5%), следван от бранша на услугите (повишение с 10,8%) и строителството (със 7,0%).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР