През телефона ни сигнализират при опасност от природни бедствия като

...
През телефона ни сигнализират при опасност от природни бедствия като
Коментари Харесай

Внимание: Зловещи съобщения ще заливат телефоните ни при бедствия и катастрофи, но

През телефона ни алармират при заплаха от естествени бедствия като наводнения, гръмотевични стихии, поледици, както и при изключителни обстановки разследване на радиационни повреди или тежки произшествия, съгласно оповестената за разискване в Портала за публични съвещания Наредба за системата BG-ALERT.

Съобщенията ще се изпращат само и единствено от способените държавни органи или институции и съдържат наложителни атрибути, като постоянно ще написа коя е институцията, какво би трябвало да създадем за своята сигурност, както и местоположението на изключителната обстановка, случай или рисково естествено събитие.

Компетентният орган, който предизвестява за риск за живота и здравето на хората, ще бъде изписан без съкращения, с цел да може да знаем институцията, разпространяваща информацията.

Според текстовете на Наредбата за BG-ALERT посредством известията ще се популяризира и информация за изчезнали и оповестени за търсене лица, за които в Министерство на вътрешните работи има данни, че животът им е в заплаха.

Системата BG-ALERT ще бъде употребена единствено при съществуване на достоверна информация за идно или зародило злополучие или изключителна обстановка, а всички известия ще минават инспекция преди разпространяване от особено подготвени чиновници на Министерство на вътрешните работи, прецизира „ Труд “.

Изискванията за текстовете за предизвестие на популацията е да са къси – до 600 признака, на български и на британски език, без да се употребяват диалектни и жаргонни думи и/или изрази, механически термини и съкращения, написа в нормативните документи.

Освен съответната заплаха, текстът от BG-ALERT би трябвало да съдържа точни указания за към популацията, опасността към хората, при нужда – линк за спомагателна информация и телефони за връзка.

Когато е допустимо, в известията ще написа и началото и края на времевия интервал на деяние на заплахата или изключителното събитие. Указанията в наредбата за BG-ALERT са, когато би трябвало да се изпратят няколко известия до популацията, свързани с едно и също събитие, то текстовете им е належащо да са поредни, логичен свързани и да не съдържат спорна информация.

GR-Alert работи повече от 3 години при южните ни съседи

Объркани пощенски кодове подвигат на крайник хората в Гърция

Модернизация на системата за незабавна помощ

В Гърция системата за обявяване на жителите работи сполучливо към този момент няколко години и разпраща известия с информация за непосредствена опасност и указания за самоотбрана. Много българи, които пътуват за южната ни съседка също получават сигналите за паника на телефоните си и даже се оплакват, че непрекъснато им се случва да ги предизвестяват за нещо, изключително при неприятно време.

Всъщност в Гърция телефоните пищят от януари 2020 година, когато след рационализация на системата за незабавна помощ, е въведена системата за предизвестие на жители 112, която посредством текстово известие цели да предизвести и инструктира популацията за изключителна обстановка.

Текстово известие може да получи всеки клиент, който се намира в избрана област на страната и е присъединил в настройките на телефона си опцията да получава тези вести. GR-Alert осведоми за опасности като пожар, наводняване, стихия, рискови температури, свлачища и други рискови обстановки. Чрез тези известия се вършат и евакуации, като се дават насоки за посоката, в която жителите би трябвало да се изтеглят.

И при съседите обаче стават неточности, които са свързани с човешкия фактор. Случва се жителите на обитаеми места, които не са в заплаха, да получават обещано известие по неточност, поради сгрешен пощенски код, да вземем за пример.

За какво ни осведоми BG ALERT

Бедствия, изключителни обстановки, търсени лица

1. Природни бедствия

– Наводнение, пожар, свлачище, лавина, вулканична активност

– Екстремни метеорологични феномени като гръмотевична стихия, градушка, обилен/интензивен валеж/снеговалеж, мощен вятър, гъста мъгла, поледица.

2. Причинено от индивида злополучие или изключителна обстановка

– Авария, случай

– Тежко транспортно произшествие

– Терористичен акт, свързани с пожар, гърмеж и/или разпространяване и замърсяване на околната среда с рискови токсични химически, биологически или радиоактивни субстанции и вещества.

3. Обявени за общодържавно търсене малолетни и малолетни лица, за които може да се допусна, че животът и/или здравето им са в заплаха.

4. Обявени за общодържавно търсене лица, за които се допуска, че са изпаднали или могат да изпаднат в състояние, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Задължителните детайли на информацията

Винаги написа кой ни предизвестява и за какво

Преди разпространяване на известия за предизвестие на популацията посредством системата BG-ALERT, същите се преглеждат за достоверност от особено подготвени чиновници, избрани със заповед на шефа на Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Министерство на вътрешните работи. Съдържанието на известието от BG ALERT наложително включва следната информация:

– Компетентния орган, разпространяващ известието.

– Опасността или събитието.

– Местоположението за опасността.

– Заплахата или предстоящо следствие.

– Препоръка за деяние, при нужда, времеви интервал и други

В Нидерландия ревизират системата на всеки 6 месеца

NL-ALERT разгласява на рекламни екрани и в метрото

Нидерландското държавно управление вкара NL-ALERT още през 2018 година. Пробите още веднъж бяха направени с контролно известие до всички мобилни телефони, както и при нас с тестванията на BG-ALERT. Няколко тестови проби предшестваха формалното въвеждане на сигналната система, която размени обичайна въздушна паника при бедствия и повреди.

Съобщенията на NL-ALERT към този момент се появяват и на цифрови рекламни екрани, както и на екрани с информация за пътешестване във влакове, рейсове, трамваи и метро.

На всеки 6 месеца системата за известия се тества от управляващите, като идната дата за инспекция към този момент е известна – 3 юни 2024 година.

След 5 кошмарни минути българите знаят какво е BG-ALERT

Човешка неточност ни подлуди в Деня на националните будители

Министерство на вътрешните работи тестват сирените на 1 април

След гафа на 1 ноември, тестванията на системата BG-ALERT станаха всекидневие и хората не се паникьосваха от странния писък на телефоните им.

Само пет минути – от 18,55 да 19 ч, на 1 ноември – Деня на националните будители, бяха задоволителни, с цел да научат съвсем всички в България какво е системата BG-ALERT. Това се случи напълно ненадейно в тихата есенна вечер, когато без никакво предизвестие към стотици хиляди телефони бе изпратен сигнал за паника.

Апаратите започнаха “да вият ” с непознати досега звуци, а на дребните екранчета на някои от тях се изписваше “Сигнал от президента ”. Разбира се, по-надолу можеше да се прочете известието “тест – тест ”, само че то не успяваше да заличи резултата от неочакваното държавно нахлуване към частните средства за връзка.

Така още в насипно положение BG-ALERT заля с фолклор обществените мрежи. Според психолозите смехът е бил напълно естествена реакция на в началото внушения боязън. “Ще помоля да ме известявате единствено документално и на хартия! ”, написа консуматор във фейсбук.

Адвокат попита: “Защо страната има достъп до телефона ми? Без документално позволение от съда… ” “Пази, Боже, в действителност да не се наложи уведомяване, тъй като аз към този момент на тия не им имам вяра за нищо!!! ”, съобщи изнервена дама. “Дайте ми оферта за каква сума през BG-ALERT мога да поздравя всички българи с рождения ден на Глория ”, помоли фен на поп фолка.

Всъщност BG-ALERT повтори една отколешна чиновническа нелепост на Министерство на вътрешните работи да тества сирените за въздушна паника на 1 април. Добре де, г-да чиновници на Министерство на вътрешните работи, за какво не ги тествате на 31 март или на 2 април, а сте избрали тъкмо Деня на лъжата, с цел да може всеки писач да се упражнява върху приказката за Лъжливото овчарче?, питат от години специалисти.

Но наподобява, че най-големите дефицити във вътрешното министерство са на възприятието за комизъм. Е по какъв начин тогава да претърпяваме бедствия и повреди? Да не желаете да се самоубиваме поради сериозността на обстановката?

Шефът на пожарната основен комисар Александър Джартов: При заплаха известията ще споделят каква е тя

Идеята е BG-ALERT да добавя системата от сирени

Смисълът е повече хора, които се намират в рискова зона, да бъдат известени, сподели основен комисар Александър Джартов.

BG-ALERT е нова система, допълваща опциите на съществуващата Национална система за ранно предизвестие и обявяване – познатите на всички ни сирени. Това изясни шефът на Главна Дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” основен комисар Александър Джартов, когато показа главните детайли и опциите на плана BG-ALERT.

“Идеята зад въвеждането на системата е да се увеличи % на обявяване, защото все още не съществува софтуерно решение, което да оповести 100% от популацията. Смисълът е да може хора, които се намират в рискова зона или има евентуална заплаха за тях, да бъдат известени, тъй като това може да избави техния живот ”, акцентира основен комисар Джартов.

По думите му упованията са системата да бъде въведена в употреба у нас при започване на 2024 година, откакто се одобри наредбата, която да регламентира съответните правила и процедури, по които тя да се употребява.

“Предупреждението, което се явява последна стъпка, не става изцяло автоматизирано – решението дали да се реализира или не, се взима на база на всички данни, които постъпват. Редът за ранно предизвестие на популацията в страната ни е регламентиран със Закона за отбрана при бедствия – пълномощията да задействат Националната система за ранно предизвестие и обявяване (сиренната система) и да употребяват BG-ALERT имат министрите, регионалните шефове, кметовете на общини, кметовете на обитаеми места и кметските наместници ”, добави шефът на пожарната.

Той изясни, че за разлика от тестванията в действителна обстановка текстовете на известията по телефоните ще демонстрират равнището на заплаха, в какво се показва тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, тъй че жителите с едно цъкване да получат спомагателна информация.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР