През тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от

...
През тази седмица се случи нещо, което остана незабелязано от
Коментари Харесай

BBC: Събитието, което може да разтърси финансовите пазари в Европа

През тази седмица се случи нещо, което остана неусетно от необятната публика, само че крие опция за съществени разтърсвания на финансовите пазари в Европа.

Европейският съюз и Швейцария си постановиха взаимно нови рестрикции, които засягат интервенциите на финансовите компании и от двете страни, написа BBC.

Събитието слага кол в спиците на дългогодишното икономическо съдействие сред Европейски Съюз и Швейцария.

Какви са новите рестрикции?

Инвестиционните компании от Европейски Съюз към този момент нямат право да търгуват на швейцарската фондова борса.

Споразумението, познато като „ еквивалентност”, което преди позволяваше сходна капиталова активност, изтече в края на юни, а Европейската комисия реши да не го възобновява, най-малко към този момент.

В отговор на хода на Европейски Съюз, Швейцария също забрани търговията на швейцарски акции на европейските пазари.

Защо Европейски Съюз предприе тези дейности?

Ситуацията е част от по-голям проблем сред Европейски Съюз и Швейцария.

Швейцарските стопански взаимоотношения със съюза се градят на база от към 120 обособени взаимни съглашения. Те дават на швейцарския бизнес достъп до единния пазар на Европейски Съюз.

Сега обаче съюзът желае да обнови и опрости съглашението в нова рамка. Европейският парламент разказва обстановката, като „ комплицирана, от време на време непоследователна и сложна за поддържане”.

Европейски Съюз е подготвил план на ново съглашение, само че Швейцария се отдаде на публично разискване, вследствие на което изиска уточнения по отношение на текстовете.

Европейски Съюз не утвърди това отсрочване и разреши срокът на съглашението за равностойност за швейцарските финансови пазари да изтече.

Какви са запасите на Швейцария към Европейски Съюз?

Швейцарското държавно управление изпитва терзания, че новото съглашение ще докара до това жителите на Европейски Съюз да могат да получават помощи от швейцарската обществена система.

Освен това разпоредбите могат да лимитират държавните дотации към бизнеса и да създадат мъчно за управляващите да пазят швейцарските заплати, които са едни от най-високите в света, от конкуренцията на евтината работна ръка.

Но с изключение на тези аргументи има и полиически подтекст.

Дясното държавно управление на страната - Швейцарската национална партия, която получава най-вече гласове на последните четири избори, няма положително отношение към Европейски Съюз, надлежно и към свободното придвижване на служащи, което върви ръка за ръка със споразуменията със съюза. Освен това, в края на тази година в Швейцария ще има избори.

Какво тъкмо е равностойност?

В някои сфери на финансовата регулация Европейската комисия може да взема решение, че други страни имат еквивалентни стандарти на тези в Европейски Съюз.

По отношение на финансовите пазари, условията включват високо равнище на отбрана за инвестиститорите и предварителна защита срещу спекулации.

Когато Европейска комисия даде зелена светлина за съществуване на равностойност, компаниите от Европейски Съюз могат да търгуват на тържищата на тези съответни страни.

Сходни решения бяха взети в края на 2017 година за Съединени американски щати, Австралия и Хонконг, както и за Швейцария. Швейцарското решение имаше период от една година, след което беше удължено с шест месеца, само че в последна сметка, изтече, без да бъде възобновено.

Това вероятен сюжет ли е за брекзит?

Възможно е.

Финансите са доста значим бранш за английската стопанска система и достъпът до клиенти в Европейски Съюз е изключително скъп. Освен това е потребно за европейските капиталови компании да могат да търгуват на борсата в Лондон.

Много компании се надяват, че еквивалентността ще им разреши да продължат да вършат бизнес с Европейски Съюз и откакто Англия излезе от Общността.

Тези очаквания засягат доста по-широк обсег от действия, а освен търговията с акции, какъвто е казусът с Швейцария.

Европейската комисия има решения за равностойност в областта на застраховането, кредитните рейтинги, одита и доста други.

Това, което показва въпросът сред Европейски Съюз и Швейцария, е, че Европейската комисия е подготвена да употребява еквивалентността като оръжие в своите договаряния. Ако почувстват, че е належащо да се окаже напън над някой сътрудник по този метод, то по-всичко проличава, че това ще се случи.

А несъмнено, че Англия се чака да бъде от другата страна на масата за договаряния в близко бъдеще, като снемане на еквивалентността от страната може да нарани редица огромни бизнеси.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР