През тази седмица на пазара излиза най-новият, 25-и том от

...
През тази седмица на пазара излиза най-новият, 25-и том от
Коментари Харесай

Книга сензация! Ислямски мислител е бащата на Леонардо да Винчи

През тази седмица на пазара излиза най-новият, 25-и том от поредицата „ Философия за всеки “, в която на наличен език представяме личността и главните схващания на най-значимите международни мозъци от зората на цивилизацията насам. Юбилейната книга е отдадена на Ибн Сина – арабския мъдрец, прочут в Европа с латинизираната форма на името си – Авицена.

„ Авицена и летящият човек “ от София Петрова за пръв път на български показва елементи от творбите на невероятния ерудит и енциклопедист на Изтока. У нас той е прочут най-вече като доктор и врач – евентуално първият в света (X в.), който дефинира какво е вирус и по какъв начин вирусите провокират епидемии. За европейците пък в продължение на 6 века неговата книга „ Канон на медицината “ е единственият приет учебник в медицинските университети.

Освен като „ татко на медицината “ Авицена има забележителен принос и в други области на знанието – той пръв поправя неточностите в Птолемеевите закони за придвижването на небесните светила, изобретява бдителен инструмент, по-добър от потребления по това време астролаб, прави скици на летателен уред (прототип на делтапланер) цели 5 века преди Леонардо да Винчи, сформира книга по минералогия, етюд върху поетиката, алманах с математически парадокси и справочник по землемерство.

Във метафизичен проект Ибн Сина е мощно повлиян от Аристотел, само че креативен преработва тезите му, с цел да ги сдобри с ислямската теология. Заради тази неповторима идейна амалгама учените го дефинират като учредител на авиценизма – обособена логико-философска система, повлияла върху цяла плеяда европейски мисилители – от Тома Аквински та чак до предвестниците на модерната философия като Рене Декарт и Джон Лок.

Авицена е извънреден във всяко отношение академик, който оставя дълготраен отпечатък в развиването на филантропичната мисъл през вековете и е извор на ентусиазъм за генерации интелектуалци.

Изданието на „ Милениум “ предлага също истински поетични преводи на някои от крилатите му мисли и афоризми, като да вземем за пример тези:

***

Бъди индиферентен и лаком все за познания!

Бедите – знай, те за прегрешението са наказване.

***

Глупакът да крие секрет не умее:

каквото научи, издава – и сее

навсякъде свойта нелепост. А мъдрият в Азия

държи в плен свойта загадка и пази я,

само че самичък неин заложник остава вовеки.

Уви, така е комплициран светът на индивида!

***

Движението може да размени голям брой медикаменти, само че нито едно лекарство на света не може да размени придвижването.

***

От черната прахуляк на земята, та чак до звездите небесни

разкрих всяка загадка човешка, разплетох загадки чудесни,

проникнах в мозъка на Всемира, съумях дори Бог да преборя!

Но възела непоколебим на гибелта не можах да отворя...

***

Както от слепците е скрита ясната светлина на слънцето, по този начин и за простаците пътища към истината няма.

***

Който не е ценил щастието, той наближава към нещастието.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР