През тази седмица коалиция от леви интелектуалци обяви началото на

...
През тази седмица коалиция от леви интелектуалци обяви началото на
Коментари Харесай

ИПИ: Всички искат по-ниски данъци

През тази седмица коалиция от леви интелектуалци разгласи началото на акция за "справедливи “ налози, която има колкото публичен, толкоз и синдикално-политически темперамент. Макар тази акция да притопля остарели леви опорни точки, някои детайли от нея заслужават интерес.

Може би най-важното е това, че самодейността е напълно (поне официално) за по-ниски налози – както в подоходното облагане, по този начин и в облагането на потреблението. На процедура, новината е, че към този момент всички желаят по-ниски налози. Това написа в коментар за Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Петър Ганев.

Тенденцията всички партии да оферират по-ниски налози единствено по себе си не е изненада, защото политическата и макроикономическата среда е доста подобаваща за понижаване на данъчното задължение: 1) към този момент близо 10 години няма нито един случай на понижен налог, в противен случай – има увеличени и нови данъци; 2) стопанската система се показва добре и бюджетът е на остатък. Ето че в този момент и най-крайните леви деятели се включиха в опит да дефинират посоката на едно вероятно понижение на налозите.

Фокусът на тази лява коалиция е в две направления – въвеждане на необлагаем най-малко в подоходното облагане и понижение на Данък добавена стойност за избрани артикули. Макар да не дават ясна фискална оценка на предложенията си, общата рамка приказва за "цена “ от към 1,5 милиарда лева по-малко доходи за бюджета.

Необлагаем най-малко, годен за безусловно всички работещи, еднакъв на минималната заплата (460 лева.) най-вероятно значи стесняване на приходите от подоходен налог с най-малко 1/3 (около 1 милиарда лева.). Оценките за диференцираното Данък добавена стойност (9% за вода, храни, базови лекарства, учебници и книги) са към 200-300 млн. лева по-малко доходи, само че най-вероятно са подценени – най-малко 100 млн. лева коства на бюджета единствено облекчението за туризма. С други думи, левите общественици намират фискално пространство за понижение на налози в границите на 1,5 милиарда лева, което е съвсем тройно на това, което излезе от прегледа на всички партийни стратегии при започване на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР