През тази година музикалната общественост отбелязва 140 години от рождението

...
През тази година музикалната общественост отбелязва 140 години от рождението
Коментари Харесай

Музиката на Игор Стравински на фестивала Алегра

През тази година музикалната общност отбелязва 140 години от рождението на гениалния съветски композитор Игор Стравински (1882-1971). Признат за един от най-талантливите възпитаници на огромния съветски композитор Николай Римски – Корсаков, Стравински е на път да приключи образованието си като правист, подкрепян от своя татко и съветван от самия Корсаков да не се обвързва академично с гения си:

" Игор, никаква консерватория. Ако идеш в консерваторията, ще те смачкат и ще те вкарат в шаблон. Отивай да учиш нещо друго и пиши музика! " Затова, когато един път френски граничар му задава въпроса " каква е вашата специалност? ", отговорът му е " Изобретател на музика ”.

 

Съвременниците му го назовават " Човек на хиляда и един стила ”, " Музикален Прометей ”, Композитор-хамелеон ”, " Законодател на музикални моди ”. В чест на тази годишнина, уредниците на осмото издание на фестивал Алегра ви оферират Фестивален Билет, който до 17 юни, рождената дата на композитора, може да бъде закупен със особено понижение. Този билет предлага опцията да се посетят шестте концерта от фестивалната стратегия в зала България на една извънредно атрактивна цена! Между 15 и 22 юли 2022 година, гостите на фестивала са поканени на среща с обилно надарени и високо школувани музиканти от настоящия артистичен хайлайф.

 

Сред шестте концерта, включени в формалната стратегия на фестивала, се открояват два, в които участва яркия темперамент и музикален гений на Игор Стравински. На откриващия фестивала концерт на 15 юли 2022 година можете да чуете пъстрата сюита " Пулчинела ". На този концерт многоликият инструменталист Сергей Малов ще извърши дружно с фестивалния оркестър Алегра един от най-откровено сантименталните и буйни концерти за цигулка -  Концерт №3 на Камий Сен-Санс.

 

В програмата още интродукция към приказната опера " Оберон " от К. М. декор Вебер. Диригент е Николá Паске. Музиката на Стравински ще участва и в заключителния концерт на фестивала на 22 юли 2022 година, където фестивалният оркестър Алегра ще извърши балетната сюита " Жар–птица ".

 

Заедно с покоряващо виртуозния маджарин Ласло Феньо и под прецизната палка на швейцарския диригент Йоханес Шлефли, оркестъра ще показа Вариации по тематика " Рококо ", Op.33 на П. И. Чайковски и увертюрата към операта " Силата на ориста " на Джузепе Верди. Повече елементи за фестивалната концертна стратегия и за съпътстващата академия Алегра, може да намерите на формалния уебсайт на фестивала - www.allegrafestival.com, а от линка по-долу можете да се възползвате от опцията да се потопите в невероятната атмосфера на фестивал АЛЕГРА с фестивалния билет.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР