През т.нар. почивни дни (убеден съм, че вече масово за

...
През т.нар. почивни дни (убеден съм, че вече масово за
Коментари Харесай

Не трябва да се отпускаме – коронавирусът няма да го стори

През така наречен почивни дни (убеден съм, че към този момент всеобщо за хората дните са едни и същи), началникът на Кризисния щаб генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски смени тона и на два пъти предизвести, че може да ни сполети това, което се случва в Италия, Испания и Съединени американски щати. Да, за ковид става въпрос - не да ни сполети икономическото им развиване преди пандемията.
Сигурно много хора са се запитали по какъв начин по този начин единствено преди няколко дни Мутафчийски ни похвали за дисциплината, а в този момент приказва за италиано-американски вид. Просто е и би трябвало да е ясно – дисциплината не следва да е за ден-два, за пет или шест. Ясно е, че изключителното състояние надали ще е задоволително дълго да е до 13 април - И тъй като това е маратон, а не спринт, като добър треньор генералът натиска тогава, когато види разпределяне.
Хора, послушайте го. Не излизайте на открито, с цел да се видите с другари, да си говорите, да се смеете, застанали един до различен – на пейката да вземем за пример. Не ходете даже на работа, когато можете да я свършите от у дома. Мийте си ръцете, дезинфекцирайте даже покупките, които вземате от магазина – на практика препоръки по какъв начин научете ТУК! И го правете до тогава, до момента в който страната не каже, че към този момент може малко по малко да охлабваме нещата.
Това в действителност е война. И загубата може да ни коства доста – при прекомерно доста заболели за прекомерно къс интервал от време, здравната система ще изпадне в колапс. Тогава доста заболели ще бъдат оставяни сами да се лекуват – и резултатът, естествено, ще е надалеч по-лош от този да те лекува доктор. Карантинните ограничения няма да работят толкоз добре, ще се разболеят доста хора, сигурно такива, които в този момент са витално значими да опазим обществото и реда – лекари, медицински сестри, фармацевти, само че и служители на реда, пожарникари, продавачи и чиновници в хранителни магазини, работещи в енергетиката ни, във ВиК, къде ли още не. Ако те са заболели, по какъв начин ще работят витално значими системи? Затова е толкоз значимо ДА НЕ съдебна експертиза отпускаме и най-малко един път в живота си да слушаме и мислим!
Когато е неизбежно, излизането на открито следва да е със строго избран проект. Отивате едикъде си, по едикой си авансово намислен маршрут. Стоите на отдалеченост от други хора. Като се приберете у дома, изкарайте облеклата си на уместно място навън – да ги понапече слънцето и да ги продуха вятърът. Мийте и чистете обувките си, както и антрето си. Избърсвайте с кърпички с алкохол или с дезинфектант пазарски торби и чанти. Избърсвайте опаковките на продуктите, които сте купили. Мийте тези, които не са опаковани. Така намаляваме неимоверно рискът от разпространяване на болест и пазим хора, които даже не познаваме, само че от които зависи животът ни подобен, какъвто го познаваме! И да, спасяваме човешки живот!
Този текст не е повсеместен съвет по какъв начин да живеем. Целта му е да ни накара всички. Много хора ще страдат, доста ще пострадат съществено, само че с цел да не стане по този начин, че голямото болшинство да пострада непоправимо, би трябвало да бъдем допустимо най-отговорни към себе си и близките - да покажем, че сме колектив! А в идващото видео вижте няколко модела по какъв начин може да се развие епидемията – и си помислете добре кой модел желаете да видите в България!

Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР