През средата на декември наблюдавахме леко стопиране на цените, сега

...
През средата на декември наблюдавахме леко стопиране на цените, сега
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Ще има масирани проверки и мерки за намаляване на цените

През средата на декември наблюдавахме леко стопиране на цените, в този момент още веднъж са тръгнали нагоре. Това сподели служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в ефира на „ Нова телевизия ".

Имахме опция да пречупим тренда с инфлацията, октомври- ноември месец се появиха първите положителни сигнали, декември я задържахме, което беше положително при празниците, само че сме наясно, че хората не са го усетили по джоба си. Енергийните цени бяха овладени, това способства за стопиране и даже леко понижаване на инфлацията, добави той.

Никола Стоянов напомни, че има междуведомствена работна група под управлението на вицепремиера Христо Алексиев, която ще предложи ограничения за понижаване на цените. Доста инертни са цените на питателните артикули, само че ние сме си сложили период идващите две-три седмици всяко от ведомствата да стартира съответни ограничения в границите на пълномощията и всички ще стартираме масирано инспекции, ограничения за облекчение на бизнеса, до месец се надявам да има резултат, съобщи министърът на стопанската система. По думите на Стоянов това няма да са толкоз ограничения за подкрепяне на хората, а такива, че всеки по веригата - от производител до крайния продавач, да си понижи маржовете, с които се е презастраховал и да се види къде е тази далавера.

Чрез Комисията за отбрана на потребителите ще дадем фокус на инспекции за нелоялни търговски практики, съгласно опциите, които ни дава законът. Хората имат доста високи упования към комисията, само че няма да позволявам и административен произвол, би трябвало да се придържат към това, което им е позволено, уточни Никола Стоянов.

Обсъжда се и по отношение на въвеждането на еврото да се усилят пълномощията на комисията - да изследват и възможна далавера, защото те все още могат да ревизират за нелоялни търговски практики, само че не и за далавера, означи министърът.

Попитан какви са механизмите за понижаване на цените, Стоянов сподели, че от 1 януари е било планувано още веднъж с 50 % да се покачат толтаксите, което е отсрочено за 1 юли. По думите му повишението от 1 януари е било давано като образец от веригите за предстоящо повишаване през този месец, в този момент няма този проблем, решен е. За мене е ясно, че във времена на неустановеност всеки по веригата си е поставил малко повече марж и най-после това довежда до съществено повишаване на цените, означи Стоянов.

Той счита, че сигурно има далавера, даже и това, че всеки се презастрахова в някаква степен е тип далавера.

Според него за бизнеса е доста значимо да има предвидимост, а в този момент на база и на решението на депутатите за компенсиране на цените на електрическата енергия, а и гласуването на механизъм на последния Министерски съвет, би трябвало фирмите да се успокоят от тези опасности. Това е едното, ние считаме, че има и много благоприятни условия за понижение по веригата, приказваме с производители, търговци, добави той.

Попитан за какво В България е по -скъпо от Люксембург, Никола Стоянов сподели, че сходни неща ще бъдат изследвани от междуведомствената група, само че това, което е било показано пред него освен от питателните вериги, само че и от търговци, вносители, е посочило, че данните за покачването на цените в България са на приблизително равнище по отношение на останалите европейски страни. Това никога не ни успокоява, тъй като покупателната дарба в страната ни е доста по-ниска и нарастването фрапантно се отразява на хората, добави Стоянов.

На база по-сериозни инспекции и диалози с пазарните играчи, на успокоението и предвидимостта, която сме им подсигурили с цените на природния газ, електричеството, транспортните услуги, които последните седем месеца понижават с четири -пет %, цените ще тръгнат надолу, счита министърът.

По отношение на възможен таван на цените, той сподели, че не е последовател на такива административни бариери, тъй като сходни ограничения не водят до добър резултат. Трябва да се помогне на бизнеса и да видят, че има сериозен надзор във връзка с нелоялни търговски практики, добави Никола Стоянов.

За ограниченията за уязвимите групи и за метода за намиране на отплата за цените на горивата, ваучерите, откакто отпаднаха 25-те стотинки, Стоянов сподели, че в преходните и заключителните разпореждания на закона написа, че с цел да влезе в действие, би трябвало да изчакаме дерогация от Европейската комисия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР