През следващите няколко години биопроизводителите ще бъдат подкрепени със значителен

...
През следващите няколко години биопроизводителите ще бъдат подкрепени със значителен
Коментари Харесай

Отделят 800 млн. лева за земеделските биопроизводители за следващите 5 години

През идващите няколко години биопроизводителите ще бъдат подкрепени със забележителен финансов запас по Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година Предвидените средства за осъществяване на биологични задължения възлизат на близо 800 млн. лв., а в капиталовите интервенции е подложен специфичен приоритет на плановете на биологични стопанства, излиза наяве от отговор на министъра на земеделието Явор Гечев на въпрос на народния представител Албена Симеонова, оповестява профилираното електронно издание agrozona.bg.

Според него тези оператори ще могат да аплайват и за финансова помощ за зелени и цифрови вложения по план „ Фонд за поощряване на софтуерната и екологична рационализация на селското стопанство “, финансиран със средства от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз.

Разширяването на бранша на биологичното произвеждане в идващите години зависи в огромна степен от повишаването на потреблението на биологични артикули, споделя още Явор Гечев. Това може да бъде реализирано посредством повишение на доверието на потребителите въз основата на прецизен и транспарантен надзор върху земеделските практики от способените обществени институции. На процедура е нужен метод, включващ както ограничения за стимулиране на предлагането, по този начин и на търсенето на биологични артикули.

В момента се разисква план на тактика за биологичното произвеждане, както и се актуализира Наредба 5 от 2018 година за използване на разпоредбите на биологично произвеждане, етикетиране и надзор, и за издаване на позволение за надзор, и за издаване на позволение за контролна активност за съблюдаване на разпоредбите на биологичното произвеждане, както и за следващ формален контрол върху контролиращите лица, откакто от началото на актуалната година се ползва ново законодателство в Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР