През следващите няколко десетилетия глобалната политика ще бъде доминирана от

...
През следващите няколко десетилетия глобалната политика ще бъде доминирана от
Коментари Харесай

Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролът

През идващите няколко десетилетия световната политика ще бъде доминирана от съществуването, търговията и вложенията в микрочипове. Това разгласи изпълнителният шеф на Intel Пат Гелсинджър в изявление за CNN.

В него той показва, че местоположението на " петролните ресурси определяше геополитиката през последните пет десетилетия, само че през идващите пет ще е по-важно къде се намират веригите за доставка на технологии и къде се създават полупроводници ".

По думите на Гелсинджър по тази причина и вложенията на компанията в нови индустриални мощности в Съединени американски щати, Европа и други географски региони са значими освен за бъдещето на компанията, само че и за " глобализацията на най-критичния запас за бъдещето на света ".

" Нуждаем се от тази географски уравновесена, устойчива верига за доставки ", безапелационен е той.

Миналата година Intel разгласи, че ще влага 20 милиарда $ в построяването на два нови завода за произвеждане на чипове в Съединени американски щати, както и до 90 милиарда $ в нови европейски заводи, за да утвърди позицията си на водач в полупроводниковата промишленост, напомня CNN. Тези поръчки бяха направени на на фона на опасенията за концентрацията на производството на чипове в Азия, по-специално в Китай и Тайван, което се оказа извънредно огромен проблем по време на пандемията, а и в този момент при повишаването на геополитическото напрежение.

Проблемите във веригата за доставки на чипове през последните години доведоха до дефицит и закъснение на доставките във всяка една сфера - от настолни компютри и iPhone до коли.

" Ако сме научили нещо от рецесията с пандемията и досегашния си опит, то е, че се нуждаем от резистентност на нашите вериги за доставки. Намираме се в тежка икономическа среда в кратковременен проект – COVID-19 и Китай, Украйна и енергетиката в Европа, инфлацията в Съединени американски щати. Гледаме всичко това и се чудим къде останаха положителните вести. Но в това време би трябвало да вършим дълготрайни вложения - тримесечната икономическа среда не може да диктува пет- и шестгодишни цикли на финансови вложения “, безапелационен е Гелсинджър, който пое поста основен изпълнителен шеф на Intel преди две години в сложен за компанията интервал, представен от CNN.

Приетият предходната година закон на Съединени американски щати за поощряване на вътрешното произвеждане на чипове би трябвало да помогне на Intel за постигането на нейните цели. Законът за чиповете ще влага повече от 200 милиарда $, с цел да помогне на локалните компании да развият вътрешното произвеждане на полупроводници и научни проучвания в региона.

Сега, споделя Гелсинджър, Intel и други производители на чипове просто чакат средствата да бъдат разпределени.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР