През следващите 72 часа, въздушната маса на Балканите ще се

...
През следващите 72 часа, въздушната маса на Балканите ще се
Коментари Харесай

Meteo Balkans бият аларма: Предстоят 72 часа ад. Бури с дъщерни клетки удрят България

През идващите 72 часа, въздушната маса на Балканите ще се лабилизира, като ни чакат вътрешно всеобщи гръмотевични стихии.
Валежите от тях ще са проливни по темперамент, само че ще има условия и да са от многоклетъчен вид, оповестиха от „ Метео Балканс “.
Обикновено преваляванията са съпроводени и от междинна по мярка градушка. И за малко време, могат да паднат до 40-60 л/кв.м.
Системите доста постоянно са и постепенно преносими, като се извалват над даден регион, което провокира и високият риск от вероятни наводнения.
Вътрешно всеобщите са свързани с неравномерното нагряване на разнообразни сектори от земната повърхнина или прекосяване на релативно по-студена въздушна маса над по-топла водна или земна повърхнина. В множеството случай са безвредни, само че постоянно има изключение.
Как да ги познаем тези гръмотевични стихии?
Най постоянно се следят напролет и лятото над сушата.
Образуват се денем и се размиват през нощта.
Образуват се в седловините и регионите със слаби барични градиенти.
Многоклетъчните гръмотевични стихии са група от гръмотевични стихии, в разнообразни стадии на развиване в една обща система. Многоклетъчните гръмотевични стихии нормално съдържат няколко вградени кафези – постоянно до 5 или 8.
При тези феномени се следят и обилни превалявания, дребна градушка. Много постоянно от тези системи падат и превалявания от над 40-70л/кв.м
Продължителността на живот на самата системата е от порядъка на няколко часа, а на обособените кафези – до 20-30 мин.
Как се образуват?
В множеството пъти самата система поражда от една гръмотевична стихия, само че на 20-30 км. по-късно се образуват други стихии, наречени „ дъщерни кафези “ и имащи тип на бързо растящи самостоятелни стихии.
Meteo Balkans за този вид развой, бихме издали предизвестие от оранжев код или червен код, като се има поради и дадените условия. Подобни системи провокират местни наводнения, като тези над Северозападна България през юни месец 2023г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР