През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички

...
През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички
Коментари Харесай

В пет града ще се търсят работници догодина

През идната година работодателите ще търсят нови чиновници във всички огромни райони в страната, като главно те са съсредоточени в пет града.

Това демонстрира проучване на заетостта на “Менпауър груп ”, което обгръща данни от 620 работодатели в пет района в България, осведоми " 24 часа ".

Най-много служащи се чака да се наемат в Пловдив, където чистата прогноза е заетостта да се усили с 12%, което е с 4 на 100 повече спрямо края на тази година. Прогнозата за София се усъвършенства с 2% и доближава до растеж от 9 на 100. Във Варна нарастването също е толкоз. В Русе и Бургас заетостта ще се усилва надлежно с 8 и 7%.

Нивата се чака да се усилят във всички 10 промишлености. Най-добри са упованията за браншове като финанси, обезпечаване, недвижими парцели и бизнес услуги - растеж от 25%. В строителството се чака да се наемат с 19% повече служащи. 14% е предстоящото покачване в търговията на едро и дребно и 10 на 100 в земеделието, горското стопанство и в производството. Най-слаби са прогнозите при миньорити и в обществения бранш - растеж от единствено 2%.

Работодателите от приблизително огромни компании имат най-силни планове за наемане на нови чиновници.

Като цяло обаче българските работодатели понижават проектите си за нарастване на служащите, като вероятностите са най-слаби спрямо последните четири години. 11% от компаниите считат да усилят личния състав си, 7% - да го понижат, а 78 на 100 не чакат смяна. Коригирана по отношение на сезонните съмнения, чистата прогноза за заетостта в страната е +8%.

Предпазливостта се изяснява с това, че при започване на годината фирмите изчакват да видят по какъв начин ще се развият нещата, преди да вземат решения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР