През септември тази година Ивон Шуинар, основател на компанията Patagonia

...
През септември тази година Ивон Шуинар, основател на компанията Patagonia
Коментари Харесай

Филантропията има нужда да бъде устойчива

През септември тази година Ивон Шуинар, създател на компанията Patagonia и човек, на който от години се удивлявам поради визията му за актуалния метод на работа и смисъла на икономическия напредък, подари целия си бизнес в интерес на битката с климатичните промени. Какво ще рече това? Че той и фамилията му трансферираха цялата си благосъстоятелност върху компанията на особено основани за задачата фонд и неправителствена организация, чиято задача е да подсигурят, че всички доходи на Patagonia оттук нататък - към 100 милиона годишно - ще бъдат употребявани за превъзмогване на проблемите на климата и опазването на естествените площи по света. И в случай че някой от модерните скептици побърза да се усъмни, че задачата на тази стъпка е да се избегнат налози, дано да отбележим, че договорката съзнателно е подписана по този начин, че Шуинар и фамилията му няма да се възползват от никакви данъчни облекчения при прехвърлянето.

В формалното изказване към чиновниците на компанията се споделя, че преди да се стигне до това решение, семейство Шуинар обмисля други две варианти. Първо, компанията да бъде продадена и с парите да се финансират екологични планове. Но при този вид остава подозрението дали новият притежател ще продължи да се грижи за полезностите на компанията, както и за чиновниците й по света. Другата опция за излизане на борсата пък крие опасности, че под натиска на вложителите даже компании с положителни планове трансформират фокуса си към генериране на облага във допустимо най-кратък период вместо отговорност и ангажираност с проблемите на човечеството. Тъй като и двете варианти не извършват дълготрайно и в цялостна степен задачата на създателя на Patagonia, управителният съвет на компанията се заема да откри ново, неповторимо решение, а в правенето на новия проект консултант е Уорън Бъфет.

Самият Шуинар, който сега е на 83 години, аргументира желанието си по този начин: " Сега знам, че в случай че на следващия ден си отида от този свят, компанията ми ще продължи да действа по верния метод, без значение дали съм в близост. " Тези думи показват и моето схващане за бъдещето на филантропията: Как да създадем по този начин, че трудът ни да не носи изгода единствено на нас, само че и на поколенията след нас? Защото, както всяко друго нещо във времето, в което живеем, и филантропията има потребност да бъде устойчива. В последна сметка ние можем да си представим единствено това, което познаваме, само че в реалност методът, по който работим и живеем, ще се трансформира по непредвидим метод и нашата задача би трябвало да е да измислим механизъм, който да работи в интерес на истинските полезности и цели, които са в основата на решението да дариш или правиш нещо в интерес на обществото. Когато с Иво Ценов взехме решение да основем своя фондация в социална изгода тази година, си казахме, че ще определим рамка, по отношение на която да даряваме сред 80% и 90% от приходите си в бъдеще, а главното в плановете, които поддържаме, ще е дълготрайна визия в няколко посоки: обучение, опазване на здравето и спорт.

Разбира се, нашите старания са в доста по-малък мащаб спрямо дългогодишната филантропска активност на Patagonia да вземем за пример. Но стремежът и правилото са същите - да намерим резистентен метод да подпомогнем живота на обществото ни. От началото на фондацията всеки ден получаваме стотици известия и оферти за дела, които имат потребност от поддръжка, и е доста мъчно да не можем да отговорим и оправдаем упованията на огромна част от тях, в които липсва детайлът на резистентност във времето.
Реклама
Обикновено първият въпрос, който си задаваме, е, дали тази концепция или план може да продължи да съществува и след последната стотинка от нашето подаяние и да умножи средствата, които сме вложили в нея, с цел да подсигури своето лично битие и развиване във времето. Както се споделя в една сентенция, в случай че дадеш на човек една риба, той ще има храна за ден. Но в случай че го научиш по какъв начин се лови риба, ще има храна за цялостен живот. Вярвам, че това е бъдещето на филантропията - да устоява на времето и да откри метод да продължи полезностите, на които стъпва от основаването й, дълго след нас.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР