През септември се очаква да бъде предложен нов здравен модел

...
През септември се очаква да бъде предложен нов здравен модел
Коментари Харесай

Ще има ли реформи в здравната система?


През септември се чака да бъде препоръчан нов здравен модел от кабинета на новия здравен министър. В дълготраен проект сред 1 и 3 години са нужни за генерална смяна в системата. Залага се обаче на промени в кратковременен проект.

На първо време, новият шеф на НЗОК би трябвало да се заеме с преразходите за медикаменти, е мнението на специалиста Аркади Шарков.

По негови думи през 2017 година бюджетът за лекарства се е покачил и достигнал 1 милиарда лв., което се равнява на 29% от Националния бюджет за опазване на здравето на НЗОК.

Според Шарков повода за този непрекъснато възходящ разход на касата е изчезналата промяна в лекарствената политика. Това ни слага

преди всичко в Европа по бюджет за лекарства, който е неефективно изразходен. 120 млн. лв. е преразходът на

НЗОК за медикаменти при

онкологични болести.

Друг проблем, който следва да се позволи, е заплащането към непознати

фондове

за извършено лекуване на български жители. При добър изкусен ход

заплащането може да бъде разсрочено.

Трети проблем

е заплащането към лечебните заведения и болничните предели. Той е сериозен и най-вероятно към края на годината ще има дебати по тематиката, планува Шарков.

Относно мненията за измененията

в модела на финансиране на опазването на здравето, мнението на специалиста е, че единият от дискутираните модели съставлява спомагателна олигополизация на бранша. Според него това е метод фондовете да си обезпечат спомагателни средства.
Свързани публикации.. Ще оказваме помощ на Македония за промени в опазването на здравето 0 До края на септември - два модела за развиване на опазването на здравето 0 Д-р Дечо Дечев - единствената кандидатура за шеф на НЗОК 0

В момента здравната вноска е 8% и в случай че настъпи демонополизация,

6% ще отиват за НЗОК и 2% за здравно застрахователните фондове. Всяко надграждане, което е обвързвано с спомагателни разноски за хората,

би основало проблеми.

Този модел копира сегашния модел на пенсионно обезпечаване, който в действителност се е провалил.

Има заплаха за основаване на Американския модел, при който на някои хора няма да им се заплаща за заболяване. Добър образец за работещ здравноосигурителен модел дават страните Холандия и Швейцария, тъй като всеки получава от опазването на здравето нужното съгласно възрастта.

Според икономиста краткосрочните промени вредят, тъй като са скалъпени небрежно. По-важното е да се огледа системата деликатно и се проведат разбори, които сега не са налични. Повечето решения се взимат на база липса пари, а това не е причина да се финансира каквото и да е за сметка налозите на жителите.

Като умозаключение Аркади Шарков заключи, че не трябва просто да се копира модел от непозната страна. Необходимо е да се построи

система според българските условия с съществени правила, които касаят пазарната

стопанска система.

Целият диалог можете да наблюдавате във видеото

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР