През септември 1979 г. американският шпионски сателит Vela регистрира двойно

...
През септември 1979 г. американският шпионски сателит Vela регистрира двойно
Коментари Харесай

Кой взриви атомна бомба в Индийския океан

През септември 1979 година американският шпионски спътник Vela записва двойно блещукане на нуклеарна детонация в Индийския океан, покрай островите Крозе и Принц Едуард. Нито една страна в света не поема отговорност за случилото се. Експертите излагат разнообразни версии, само че към момента не е известно кой тъкмо е виновникът за детонацията. Въпреки това има двама съществени обвинени – Южна Африка и Израел, написа Труд.

Предисторията

На 5 август 1963 година в Москва е подписан Договорът за възбрана на тестванията на нуклеарно оръжие в атмосферата, космоса и под водата. Под съглашението се подписват представители на Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия. Документът влиза в действие през октомври. Съединените щати изстрелват шпионски спътници Vela, с цел да следят спазването на съглашението от своя главен геополитически противник, Съветския съюз. През целия интервал на работа, американците записват повече от 40 двойни огнища. Но постоянно има отговорни. По предписание неподписалите Франция и Китай организират атмосферни проби. Но за случая, който се случва през септември 1979 година, нито една страна не поема отговорност.

Според отчета на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, това е нуклеарен гърмеж с ниска мощ. Във Вашингтон стартират интензивно да изследват случилото си и сформират лист с евентуални виновници. Кръгът на обвинените включва страни, които по това време създават нуклеарни оръжия, защото има доказателства, че международните сили не са забъркани в това. Като най-вероятни „ агресори “ са посочени Южна Африка и Израел.

Южноафриканско присъединяване

Претория интензивно стартира работа по основаването на оръжия за всеобщо заличаване през 70-те години. Южна Африка е неведнъж упреквана от интернационалната общественост в съдействие с Израел за основаването на нуклеарна бомба. През ноември 1977 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция, призоваваща за занемаряване на съдействието с републиката в региона на нуклеарните технологии. През същата година редица огромни интернационалните медии, в това число израелският вестник The Jerusalem Post, разгласяват информация за споразуменията сред Тел Авив и Претория за доставка на технологии и материали за сглобяването на шест атомни бомби. Поради тази причина, след случая над Индийския океан през септември 1979 година, редица страни упрекват Южна Африка в секрети нуклеарни опити.

Но актуалните откриватели считат присъединяване на Претория в случая с Vela за подозрително. Експертът по нуклеарна промишленост Владимир Хрусталев написа за невъзможността Южна Африка да извърши загадка детонация на бомба в публикацията си „ Ядрено следствие: историята на мистериозно експлоадиране над Индийския океан “. Той твърди, че нуклеарната стратегия на Южна Африка „ сама по себе си не е прекомерно огромна, както във връзка с събраните средства, по този начин и във връзка с броя на заетите експерти. По-малко от 100 души са ангажирани с нуклеарни заряди, което значи, че би било извънредно мъчно да се скрие производството на най-малко едно „ в допълнение устройство “.

Владимир Хрусталев също отбелязва, че през днешния ден нуклеарната стратегия на Претория е разкрита. Така че може да се ревизира присъединяване на Южна Африка в случая, като се прегледат документите. Експертът твърди, че „ в материалите няма информация за този гърмеж “.

Израелска диря

Ядрената стратегия на Израел има повече от половинвековна история. През 1952 година в младата еврейска страна е основана Израелската комисия за атомна сила. В началото на 60-те години в страната са основани два центъра за нуклеарни проучвания. През 1963 година в Израел е пуснат в употреба реактор с мощ 26 MW, а две години по-късно стартира отделянето на оръжеен плутоний. Следователно до 1979 година Тел Авив има всички благоприятни условия да сътвори тестова бомба и да я взриви над океана. Освен това, Израел признава противозаконния импорт на нуклеарни материали от други западни страни, по-специално от Съединените щати. През 2001 година американският физик Ричард Кели Смит признава присъединяване си в противозаконния експорт на нуклеарни технологии за Израел. Въз основа на наличните данни, доста модерни специалисти считат Тел Авив за провинен за нуклеарната детонация над Индийския океан, макар неналичието на директни доказателства.
Една година след случая, президентът Джими Картър написа в дневника си: „ … нашите учени считат, че израелците са провели нуклеарен опит в океана не надалеч от Южна Африка. “

Томас Рийд, който по това време управлява Военновъздушните сили на Съединени американски щати, декларира, че това е тест на израелската неутронна бомба. Времето за тестване е определено по този начин, че сега на детонацията спътниците на Vela да са надалеч. Израелската войска обаче пресмята погрешно единствено едно – те не виждат един остарял 10-годишният Vela-спътник, който е регистриран във всички отчети, както отписан, само че точно той засича детонацията.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР