През седмицата на конференция, посветена на добросъседските отношения между София

...
През седмицата на конференция, посветена на добросъседските отношения между София
Коментари Харесай

Марин Райков: Натискът върху България за РСМ е категорично неправомерен

През седмицата на конференция, отдадена на добросъседските връзки сред София и Скопие. президентът Румен Радев намерено заприказва за външен напън върху България за анулация на ветото ни против Македония за начало на договарянията с Европейския съюз.

Темата разяснява в студиото на " Говори в този момент " по Българска национална телевизия посланикът на България в Лондон и някогашен длъжностен министър председател Марин Райков.

" Моето надълбоко разбиране е, че този напън е непозволен, тъй като знаете, че всички решения, които се взимат в Европейски Съюз по отношение на разширението, с взимат с консенсус. Един консенсус, който се реализира под напън, всъщност е подправен консенсус и България няма никакво съображение да приема този напън по различен метод с изключение на като едно късо съединяване на разговора със своите сътрудници ", съобщи Марин Райков.

Според него натискът е и контрапродуктивен, тъй като Скопие се освобождава от задължението да извърши измененията, които безусловно се изискват от тях.

Коментарът на Буяр Османи от през вчерашния ден, че РСМ вижда последни шансове в договарянията с България е просто по-крайно политическо говорене, сподели още Райков. Евроинтеграцията на РСМ не предстои на оборване, а въпросът е не дали, а по кое време.

" Това, което България чака от РСМ, е в сходство с европейските полезности. Искаме българите в РСМ да бъдат равноправни на другите, съблюдаване на контракта сред България и РСМ в онази част, която ясно дефинира, че имаме обща история. Тази история би трябвало да влезе в учебниците. Ако една страна няма потенциал да съблюдава двустранен контракт, няма да съблюдава и контракт, който ще подписа за участие на Европейски Съюз ", счита Марин Райков.

" Натискът на някои от нашите сътрудници върху България им основава илюзията, че те могат да стартират преговорния развой, без да са направили нужните промени ", сподели той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР