През пролетта на следващата година най-известният соцмонумент у нас чинията

...
През пролетта на следващата година най-известният соцмонумент у нас чинията
Коментари Харесай

Чинията на Бузлуджа ще отвори за посетители през 2023 г.

През пролетта на идната година най-известният соцмонумент у нас " чинията " на Бузлуджа най-сетне ще отвори порти за гости, написа Капитал. Това ще стане тъкмо 30 година откакто през 1992 година Домът-паметник на Българска комунистическа партия е конфискуван от страната и запечатан.

Тъй като през по-голямата част от тези 30 година структурата е оставена на естествените стихии, преди да бъде отворена, беше нужно да се почисти и обезопаси. Това дружно със защитни дейности по мозайките сега се правят с финансиране на стойност 388 хиляди лева от Министерството на културата (МК). То е извоювано взаимно от фондация Проект Бузлуджа и регионална администрация Стара Загора (които стопанисват сградата) по стратегия на ведомството за консервационно-реставрационни работи за монументи на културата.

Това е първото държавно финансиране за паметника, откакто фондацията завоюва два гранта от американската културна институция Getty Foundation за опазване и реституция на мозайките.

Големият разход, който занапред следва за Бузлуджа и без който постройката няма изгледи за дълготрайно оцеляване, е ремонтът на гигантския покрив. Фондацията занапред ще обследва структурата му и ще търси средства, които обаче ще възлизат най-малко на няколко милиона лв..

По думите на арх. Дора Иванова, създател и основен мотор на фондацията, дейностите по осъществяване на плана се чака да са изпълнени даже по-рано - до края на годината, и обектът да е подготвен за отваряне. " Не бихме желали обаче самото отваряне да е в разгара на зимния сезон поради суровите метеорологични условия горе. Така че предвиждаме да е след разтопяването на снеговете, което на Бузлуджа е през късната пролет ", разяснява пред " Капитал " арх. Иванова, която със своя екип от над 7 година се занимават интензивно с паметника.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР