През пролетта на 1934 г. млад мъж изминава 2 000

...
През пролетта на 1934 г. млад мъж изминава 2 000
Коментари Харесай

Съветът на Хемингуей към бъдещите писатели и задължителните за прочит книги

През пролетта на 1934 година млад мъж изминава 2 000 благи, с цел да се срещне с Ърнест Хемингуей. Той е впечатлен от Папа и желае да стане публицист като него. Арнолд Самюелсън е роден в Северна Дакота и е дете на норвежки имигранти. Изкарва курс по публицистика, само че отхвърля да си заплати таксата от 5 $ за тапия. След като приключва лицей, си изкарва прехраната известно време със публикации, оповестени в „ Sunday Minneapolis Tribune ". През април 1934 година прочита описа на Хемингуей, „ One Trip Across ", оповестен в списание „ Космополитън ". Впоследствие творбата е включена в романа „ Да имаш и да нямаш ".

Самюелсън е впечатлен и взема решение да се срещне с Хемингуей и да приказва с него. „ Изглеждаше неуместно още тогава. Но един 22-годишен друмник по време на Голямата меланхолия няма по-добра работа ", написа по-късно той. И изминава дългия път, прикрит в товарен вагон на трен.
Когато Самюелсън се изправя пред известния създател на входа на неговия дом, Хемингуей го посреща враждебно. Впоследствие, когато схваща защо става въпрос, омеква. Казва на младия си клиент, че е ангажиран, само че го кани на другия ден.
След нощ в пандиза за скитане, Арнолд още веднъж идва в дома на Папа. Двамата приказват в двора. Хемингуей му дава препоръки:

„ Това, което съм научил, е в никакъв случай да не пишеш прекомерно доста едновременно. Не се изцеждай. Когато стигнеш до място, което е забавно, въпреки да знаеш какво ще се случи по-късно, стой. Остави подсъзнанието да работи. Продължи на другия ден, когато си пресен. Ако би трябвало, преработи това, което си писал до момента ".
Освен това му споделя да не се учи от актуалните създатели, а единствено от мъртвите, които са издържали на теста на времето. Написва му и лист с книги, които да прочете. Това са:

„ The Blue Hotel " от Стивън Крейн „ The Open Boat " от Стивън Крейн „ Мадам Бовари " от Гюстав Флобер „ Дъблинчани " от Джеймс Джойс „ Червено и черно " от Стендал „ Души в окови " от Съмърсет Моъм „ Ана Каренина " от Лев Толстой „ Война и мир " от Лев Толстой „ Буденброкови " от Томас Ман „ Hail and Farewell " от Джордж Мур „ Братя Карамазови " от Фьодор Достоевски Книга на „ Оксфорд " за прозата на британски „ The Enormous Room " от Е. Е. Къмингс „ Брулени Хълмове " от Емили Бронте „ Far Away and Long Ago " от У. Х. Хъдсън „ The American " от Хенри Джеймс

Впоследствие Хемингуей намира работа на младия запалянко – да поддържа негова лодка. Когато работата е свършена, писателят закарва младия Самюелсън до пандиза, с цел да си вземе нещата и да поеме по пътя назад към дома. По-късно Самюелсън издава книгата си „ With Hemingway ".

Източник: www.lira.bg 
Снимки: englishbookgeorgia.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР