През последното десетилетие хранително-вкусовата система на ЕС се оказа устойчива

...
През последното десетилетие хранително-вкусовата система на ЕС се оказа устойчива
Коментари Харесай

ОИСР препоръчва агросубсидиите да се разпределят според резултатите

През последното десетилетие хранително-вкусовата система на Европейски Съюз се оказа устойчива на рецесии и продуктивността продължи да се усилва, само че този напредък беше по-бавен, в сравнение с в множеството други страни от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това сочи изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в което се приканва за справяне с казуса благодарение на по-ориентирана към резултатите Общата селскостопанска политика, написа Euractiv. 

Въпреки огромните упоритости земеделието да стане по-екологично, напредъкът в Европейски Съюз във връзка с устойчивото земеделие е в застой, съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Тя приканва за по-силно обвързване на екстензивните аграрни дотации на блока с измерими резултати.

В доста страни от Европейски Съюз биоразнообразието е намаляло, излъчванията не престават да се усилват, а натискът върху водата не е намалял, се споделя още в отчета. Според създателите му този „ спрял развой “ във връзка с устойчивия напредък съществува макар обстоятелството, че Европейски Съюз демонстрира високи равнища на упоритост и влага обилни запаси. Например Зелената договорка на Европейски Съюз със своя селскостопански клон, Стратегията „ От фермата до вилицата “, както и Стратегията за биоразнообразие сложиха акцент върху опасенията за резистентност.

Докладът диагностицира „ бездна сред политическите упоритости за резистентност на околната среда и забележимите резултати “ и предлага редица ограничения, с цел да създадат напъните на Европейски Съюз по-ефективни.

За Организацията за икономическо сътрудничество и раз един от главните лостове, които Европейски Съюз има в този подтекст, е Общата селскостопанска политика (ОСП). В последна сметка програмата за аграрни дотации съставлява към 1/3 от бюджета на блока и е „ стратегическа “ за дневния ред на Зелената договорка. За да извърши тази роля, ОСП се нуждае от фундаментално „ преориентиране “, с цел да я обвърже по-силно с „ заявените цели и да се оправи с възпиращите фактори “.

На процедура това значи, че по-голям дял от парите би трябвало да бъдат предопределени за „ заплащане на публични богатства “ като запазване на околната среда и климата.

Понастоящем огромна част от средствата на ОСП отиват за така наречен директни заплащания, които са обвързани с избрани съществени условия, само че нормално се дават въз основа на земеделската повърхност на стопанството.

Въпреки че признава, че през последните десетилетия е реализиран „ забележителен прогрес “ в превръщането на дотациите от ОСП в по-целенасочена степен, отчетът установи, че „ най-деформиращите и евентуално най-вредните за околната среда форми на поддръжка “, като директните заплащания, към момента съставляват съвсем 1/4 от поддръжката за производителите и би трябвало да бъдат избледнели в допълнение.

Визията на немското държавно управление за бъдещата ОСП планува прекосяване от директни заплащания към тласъци за публични услуги. Докладът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче не приканва да се изостави ролята на ОСП като поддръжка на приходите на фермерите. Той обаче приканва тази поддръжка да се дава по по-целенасочен метод. Като първа стъпка това значи, че инструментите, ориентирани към подкрепяне на приходите, и тези, ориентирани към резистентност, би трябвало да бъдат ясно разграничени.

Мерките за подкрепяне на приходите, съгласно специалистите, тогава би трябвало да бъдат лимитирани до тези, които фактически се нуждаят от тях. За тази цел Европейски Съюз би трябвало да изследва по какъв начин по-добре да насочва средствата към земеделските семейства с ниски приходи. Освен това е нужна повече работа, с цел да се подсигурява, че средствата са заслужено разпределени и в границите на фермерските семейства, в това число сред мъжете и дамите в едно семейство.

От Организацията за икономическо сътрудничество и раз желаят още фокус върху насърчаването на нововъведенията в бранша на хранително-вкусовата индустрия. Те са решението, от което се нуждае Европейски Съюз, в отговор на растежа на селскостопанската продуктивност посредством интензификация на земеделието, който е довел  до нездравословни последствия за климата и околната среда.

Докладът също по този начин приканва да се употребяват част от средствата на ОСП, предопределени за резистентност, за стратегии за повишение на квалификацията и консултантски услуги за фермерите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР