През последния месец усилено се говори, че ЦСКА-София ще строи

...
През последния месец усилено се говори, че ЦСКА-София ще строи
Коментари Харесай

Има ли план “Б” ЦСКА-София да напусне “Армията” завинаги? Ето двата варианта за нов стадион

През последния месец интензивно се приказва, че ЦСКА-София ще строи нов стадион в “Борисовата градина” на мястото на сегашната “Армия”. Такова желание обявиха алените, които преди седмица написаха на своя формален уебсайт, че преглеждат планове за ново оборудване и даже разгласиха скици.

Днес се появиха информации, че огромният проблем пред сходно строителство са паркоместата. Изискванията са теренът да е с размери 105 на 68 метра, стадионът да е с потенциал сред 20 и 24 хиляди фенове, а местата за паркиране минимум 1600. Поне това оповестиха архитектите на една от компаниите, показала план за ново строителство.

Бърза информация обаче демонстрира нещо напълно друго и проблемите да се построи нов стадион на мястото на остарелия “Българска армия” са доста по-големи.

Както е известно, до месец или два би трябвало да се утвърди новият Подробен организационен проект (ПУП) на “Борисовата градина”, който е изготвян в продължение на две години.

В него за стадионите “Васил Левски” и “Българска армия” написа следното:

“За националния стадион „ Васил Левски” се позволява рационализация на стадиона посредством отчасти покриване на трибуните с леки преносими козирки.

Комплекс „ Българска армия” –ПУП позволява рационализация на стадиона посредством отчасти покриване на трибуните с леки преносими козирки.

Не се позволява създаване на нови и разширение на съществуващите спортни стадиони, внасяне на нови архитектурни размери и уреди, както и смяна в параметрите на застрояване.”

Т.е. Подробен устройствен план изрично не разрешава строителството на нов стадион - било то на мястото на “Васил Левски” или “Българска армия”.

Тук би трябвало да внесем значимо конкретизиране, че това не е някаква волност на страната или общината, която, при предпочитание, може “да направи компромис”.

Подобен компромис ще коства на България милиони евро санкции, наложени от Европейски Съюз, който категорично не разрешава огромно строителство в паркове като Борисовата градина.

Обобщено казано обстановката е следната: в случай че Подробен устройствен план не претърпи фрапантни промени, то нов стадион няма да има - даже да се намерят отнякъде 40-50 млн. лв. за неговото строителство. Не е ясно обаче за какво от ЦСКА-София, Министерството на спорта или общината към момента не са коментирали казусът с Подробен устройствен план, който, дружно с финансирането на подобен план, е най-голямата спънка за реализация.

Ако Подробен устройствен план инцидентно претърпи фрапантни промени и започва строителство на нов стадион, би трябвало да се разчита, че природозащитните организации или някой гражданин на София няма да заведат каузи за милиони евра против страната.

Така че към този миг е неотложно почитателите на ЦСКА-София да не бъдат залъгвани с обещания, а да им се каже истината в очите. Ако желаят нов стадион, разновидностите са два:

1. Драстично изменение на Подробен устройствен план, което да е утвърдено от безусловно всички софиянци и в съгласие с десетките природозащитни организации, с цел да не се стига до каузи и санкции за България в размер на милиони евра;

2. Новият стадион би трябвало да се построи на друго място.

фотография: cska.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР