През последния ден на търговия на отиващата си година цените

...
През последния ден на търговия на отиващата си година цените
Коментари Харесай

Петролът поскъпва към най-високи нива от средата на 2015 година след изненадващ спад на американските петролни запаси



През последния ден на търговия на отиващата си година цените на черното злато доближиха нови най-високи равнища от средата на 2015-а година насам като реакция на изненадващо намаляване на добивите на нефт в Съединени американски щати и следващ стабилен на седмичните американски петролни ресурси.

Според данни на Енергийната осведомителна администрация (EIA) складовите наличия на недопечен нефт в Съединени американски щати се свиха през седмицата до 22-ри декември с 4,6 млн. барела до 431,9 млн. барела. По този метод американските петролни ресурси се намалиха с съвсем 20% от техните исторически върхове, достигнати през март, като запасите към този момент са под техните равнища както от края на предходната година, по този начин и на 2015-а година.

В същото време EIA регистрира и неочакван спад на добивите на нефт до 9,754 млн. барела дневно от 9,789 млн. барела седмица по-рано.

Това способства по време на днешната последна за годината търговия за повишаването на фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през февруари с 0,65% към 60,32 $ за барел - най-високо ценово равнище от юни 2015-а година насам.

Трябва обаче да се има поради, че добивите на значимата енергийна суровина в Съединени американски щати се усилиха от средата на предходната година насам с съвсем 16%, като множеството анализатори чакат до края на идната година производството на нефт да надмине значимата преграда от 10 млн. барела дневно. Така в даден миг следващата година Съединени американски щати може да се окаже едвам трета страна миналата тази значима преграда след най-големия международен експортьор на нефт - Саудитска Арабия и най-големия производител - Русия. 

В края на актуалната година февруарските фючърси на петрола вид брент също бележат въпреки и по-скромно покачване с 0,2% към 66,85 $ за барел. По-рано тази седмица те даже нарастнаха над бариерата от 67 $ за пръв път от май 2015-а година насам, достигайки 67,10 $ за барел като реакция на новината след коледните празници за гърмеж на значим либийски нефтопровод през който всекидневно се придвижват до 100 хиляди барела.

В основата на внезапното възходящото придвижване на цените на петрола вид брент по-рано този месец стои насилственото затваряне на 11-и декември на тръбопровода " Фортис ", свързващ петролните находищата в Северно море с Англия. Трябва да се има поради, че значимият северноморски водопровод " Фортис " съставлява основна съставния елемент при цените на петрола вид " брент ", защото неговият дневен потенциал е от цели 450 хиляди барела. Компанията Ineos Ltd., която е притежател на петролопроводна система Forties Pipeline System (FPS), обаче съобщи неведнъж, че продължава да има напредък по повод рестартирането на нефтопровода при започване на Новата година. Тя също по този начин добави, че прочут брой консуматори към този момент изпращат добивания от тях нефт по тръбопровода, само че при много дребни размери.

Цените и на двата вида нефт се покачиха от началото на септември насам с близо 30% най-много вследствие на решението на ОПЕК и други съществени производители като Русия да удължат до края на 2018-а година действието на постигнатото преди година съглашение за понижаване на добивите с към 1,8 млн. барела дневно.

Подкрепа за положителното повишаване на петрола през отминаващата година оказаха два съществени фактора - стягането на предлагането вследствие на ограниченията, подхванати от ОПЕК и Русия, както и упованията за продължение на положителния стопански напредък в Съединени американски щати и в световен проект през 2018-а година, което да предизвика по-силно търсене на значимата енергийна суровина. Прогнозите за по-нататъшно увеличение на петролните добиви в Съединени американски щати обаче допускат, че цените няма да не престават да нарастват със същото крепко движение през идната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР