„Словото на Бог“: Защо мюсюлманите се противопоставят на изгарянето на Корана

...
През последните седмици в няколко мюсюлмански страни бяха проведени демонстрации
Коментари Харесай

През последните седмици в няколко мюсюлмански страни бяха проведени демонстрации в отговор на многократното оскверняване и изгаряне на Корана в Швеция и Дания.< /p>

Мюсюлманските нации реагираха бързо, като Саудитска Арабия призова датския шарже д’афер по въпроса.

Иран също привика шведския посланик в Техеран, докато Ирак изгони висшия дипломат на Швеция.

В Багдад стотици хора се опитаха да щурмуват Зелената зона, силно укрепена зона с редица чуждестранни посолства и седалището на правителството на Ирак.

Защо мюсюлманите са против изгарянето на Корана?

Коранът е свещената книга на исляма и неговият най-свещен текст. Това не е просто книга, но се смята за буквалното Божие слово и мюсюлманите се отнасят към него с най-голямо уважение и благоговение.

Мюсюлманите вярват, че текстът на Корана е запазен в оригиналния си вид от времето на откровението му преди около 1400 години. Като такива, мюсюлманите виждат изгарянето на Корана като оскверняване на свещените писания и неприемлив акт.

„Това [изгарянето на Корана] е унижение на вярата и вярванията на мюсюлманите, но по-жалкото е, че тази обида към светите места на огромно население се случва под прикритието на защита на свободите“, Абас Салими Намин, базиран в Техеран учен, каза пред Ал Джазира.


Ислямско благоговение

Мюсюлманите почитат пророка Мохамед като последния и последен пратеник на Бог. Обиждането или изобразяването му по неуважителен начин се счита за тежко престъпление от мюсюлманите.

Джамиите са места за поклонение и като такива се считат за свещени места. Всяка форма на вандализъм, оскверняване или неуважение към джамиите е дълбоко обидна за мюсюлманите, както и за повечето други религии и техните свети фигури или места за поклонение.

Престъпление от омраза?

Мюсюлманите съставляват малко малцинство от населението в западноевропейските страни и мнозинството са от небели среди. Някои мюсюлмани смятат, че оскверняването на ислямските свещени символи е доказателство за по-широка атмосфера на омраза към мюсюлманите и се насърчава от европейската крайна десница.

Това е съчетано с крайнодесни призиви за прекратяване на имиграцията от мюсюлмански страни и дори експулсирането на мюсюлмански граждани като част от теорията на конспирацията, че мюсюлманите ще „заменят“ „местното“ население на Европа.

Въпреки че една от основните фигури зад неотдавнашната вълна от изгаряния на Корана е иракски християнин, живеещ в Швеция, мнозина смятат, че крайнодесните се опитват да създадат напрежение между немюсюлманите и мюсюлманите в Европа.

Как мюсюлманските нации реагираха на изгарянето на Корана?

Мюсюлманските нации, включително Иран и Пакистан, заявиха, че оскверняването на Корана представлява подбуждане към насилие и призоваха за отговорност. Хиляди излязоха по улиците в няколко страни, за да осъдят опожаряванията.

„Струва ми се, че като протестират срещу изгарянето на Корана, мюсюлманите всъщност предефинират какво е любов, както и разум“, каза Ирфан Ахмад, професор по антропология в университета „Ибн Халдун“ в Истанбул, пред Ал Джазира, „защото като знаем, че изгарянето на Корана е – за разлика от изобразяването му от западната преса – това не е въпрос на свободата на изразяване, а е акт на пълна омраза и неразумност.“

През юли бе подадена жалба до органа по правата на човека на ООН в отговор на изгарянето на Коран в Швеция. Предложението призовава държавите да преразгледат законите си и да запълнят пропуски, които могат да „възпрепятстват предотвратяването и наказателното преследване на действия и застъпничеството на религиозна омраза“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР